Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamás is bekerült a nemzeti programba

A községben az energiahatékony befektetésekre az állam egymillió, a község pedig másfél millió dinárt biztosított

Szenttamás község azon 67 nyertes önkormányzat közé tartozik, amelyek sikeresen pályáztak az energiahatékony befektetésekre. Az 50 százalékos állami támogatás családi házakra és lakásokra is vonatkozik, a polgárok pedig a nyílászárók cseréjére, a szigetelésre és a fűtés korszerűsítésére adhatják át kérelmeiket.

A program megvalósítására Szenttamáson az önkormányzat 1,5 millió dinárt szánt, az állami kasszából 1 millió dinárral járultak hozzá. A község a következő időszakban kiírja a közbeszerzési eljárásokat, melyekre azok a vállalatok jelentkezhetnek, amelyek el tudják végezni a támogatott befektetésekhez szükséges munkálatokat. A lakosok a meghatározott cégek előszámláival kérelmezhetik a befektetések megtérítését, amelynek negyedét a helyi önkormányzat, további 25 százalékát pedig az illetékes minisztérium támogatja.

− Miután az állam bejelentette a program elindítását, a polgárok körében hatalmas az érdeklődés nyilvánult meg. A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium támogatása önkormányzatunk számára az első megvalósult lépés ebben a folyamatban, most a közbeszerzési pályázat kiírása, majd a polgárok, azaz háztartások számára előirányzott pályázat következik. Számításaink szerint az első beruházások már szeptember folyamán megvalósulnak. Hiszem azt, hogy mindez csak kezdet, és hogy ez az első olyan év, amelyben elkezdődött két fontos és átfogó munka: a környezetszennyezésnek és az energiafelhasználásnak a csökkentése. Mindkettőre a szenttamási költségvetésből is különítünk el eszközöket, hiszen minden ilyen beruházásba fektetett összeg többszörösen megtérül, azaz a polgárok sokkal kevesebbet fizetnek majd az elhasznált energiáért – magyarázta Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.


 

P. L.

szenttamas.rs