Hírek

Szenttamas.rs

 

Szentestét ünnepeltek az ortodox hívők

Szenttamás község mindhárom településén több száz csomagot osztott szét a Télapó, eljegyzés is volt

A karácsony a húsvét mellett a legnagyobb keresztény ünnep. Az új gregorián és a régi, julián naptár között, amely alapján a Szerb Pravoszláv Egyház az időszámítást végzi, tizenhárom nap a különbség, ezért a karácsonyt Szerbiában január 7-én ünnepelik. Szenttamáson, Turián és Nádalján az ünneplés január 6-án, a böjt utolsó napjának reggelén kezdődött, amikor a gazdák lovaskocsikkal a közeli erdőkbe vonultak, kisebb tölgyfákat vágtak ki, ezekből lett később a három településen a templomudvarokban állított úgynevezett karácsonyi tuskó, amelynek hagyományos égetésére a délutáni és az esti órákban került sor.

Szenttamáson az ortodox templom udvarában a helyi közösségek által szervezett tölgyfagyújtás és az azt követő ünnepség délután történt.

Hatalmas tömeg jött össze, hiszen a program zenés-szórakoztató része mellett a Télapó is megérkezett és ajándékcsomagot osztott a legkisebbeknek.

− Mindenkinek azt kívánom, hogy a szívetek és az életetek legyen örömteli, boldog és tele szeretettel, és hogy a karácsonyt békében, családi körben töltsétek. Remélem, mindannyian jól érzitek magatokat ezen az estén, amelyre a legfiatalabbak számára külön programot készítettünk – mondta karácsonyi üzenetében Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

Szűknek bizonyult a turiai ortodox templom a pénteken délután bemutatott istentiszteletkor. Az udvarban álló tölgyfaágak és tuskók meggyújtása előtt a két helyi pap elvégezte az ilyenkor szokásos ceremóniát, amelynek végén Mladen atya különös meglepetést jelentett be. A nagy tömeg előtt Bojan Stajić, helybeli fiatal megkérte barátnője, Marina Jojin kezét, és miután a lány igent mondott, hatalmas taps mellett megtörtént az eljegyzés.

Az ünnepség a helyi közösség épületénél folytatódott, ahol a felnőtteket forralt borral, a gyerekeket pedig meleg teával várták. A jó hangulatról a jelmezbe öltözött animátorok gondoskodtak, a Télapó pedig ajándékcsomagokkal lepte meg a gyerekeket.

Nádalján az istentiszteletet követően délután öt órakor gyújtották meg a tölgyfaágakat és tuskókat. A maradék megszentelt ágakból és szalmából készített kis csokrokat Nikola Stupar ortodox plébános a templomban osztotta szét. Lapunknak elmondta, a karácsony a legnagyobb keresztény ünnep.

− Isten, aki mindig is létezett, emberré lett egyszülött fiát adta nekünk, amivel a család fontosságát hangsúlyozza. A mai napon a kisded születésére emlékezünk, aki a betlehemi jászolban jött a világra. Ezzel lehetővé tette, hogy mindannyian érezzük a betlehemi tűz melegét, hogy emlékezzünk a megváltó születésére, aki azért jött a világra hogy megváltsa az emberiséget – fogalmazott Nikola Stupar atya.

A nádaljai ünnepség a templommal szembeni parkban vidám hangulatban folytatódott, az ünneplőket forralt bor és tea mellett mézeskaláccsal várták. Mindhárom településen a közös szenteste tűzijátékkal zárult.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs