Hírek

Szenttamas.rs

 

Télapó, újévi csomagok, tűzgyújtás

Szenttamás község mindhárom településén több száz ember vett részt az ortodox karácsonyi ünnepségen

Az ortodox hívők Szerbiában pénteken ünnepelték a karácsonyt a Julián-naptár szerint, ami egyúttal állami ünnep is. Szenttamáson, Turián és Nádalján egy nappal korábban volt a szentestének megfelelő badnji dan, illetve badnje veče, amikor a szokások értelmében a férfiak az erdőben tölgyfaágakat vágnak, majd a délutáni liturgiát követően a templomudvarban el is égetik a badnjakot. A tölgyfaág azt a fát szimbolizálja, amelyet a pásztorok ajándékoztak egykoron a kis Jézusnak. Ezzel József tüzet gyújthatott a hideg betlehemi barlangban, ahol a Megváltó megszületett. Több helyen egy csokorba kötik a tölgyfaágat és a szalmát, otthon vázába az asztalra teszik, így emlékeznek a betlehemi istállóra és jászolra.

A tölgyfaágak égetésére 15 óra 30 perckor először Turián került sor, majd 16 óra 30 perckor Szenttamáson, végül 17 óra 30 perckor Nádalján. Előtte mindhárom pravoszláv templomban több száz hívő jelenlétében liturgiákat tartottak.

Az újévi ünnepek előtt Nádalján a helyi közösséggel szembeni parkban először került sor közös fenyőfa-díszítésre, egy héttel később, a pravoszláv szentestén pedig a Télapó is meglátogatta a falu népes gyermekseregét.

A tartalommal gazdag program a legkisebbek nagy örömére mindkét alkalommal újévi csomagosztással fejeződött be.

Dejana Aleksijević, a nádaljai helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, a fenyőfa díszítésének ötlete, továbbá az orthodox szenteste közös ünneplésének ötlete a helyi közösségben vetődött fel, és mind a kettő sikeresen meg is valósult:

− Úgy döntöttünk, hogy az ünnepségekbe bekapcsoljuk a legkisebbeket, biztosítottunk egy nagyobb újévi fenyőt, több fényképezkedésre alkalmas helyet jelöltünk ki, jó zene, tánc, sok-sok kacagás és játék mellett pedig a Télapó is megérkezett. A résztvevők számára mézeskalácsot és forró teát, a felnőttek számára pedig forralt bort biztosítottunk – mondta Dejana. Egyúttal köszönönetet mondott a támogatásért Đorđe Ćorić rajztanárnak, valamint Peđa Saveljevnek aki anyagilag is támogatta az újévi és a karácsonyi rendezvényt.

Az est folyamán megválasztásra került a három legötletesebb jelmez, amelyekben a kisebb-nagyobb gyermekcsoportok a szentesti vacsora előtt járják a házakat (Korinđanje a szokás neve), és karácsonyi versikékkel tolmácsoják jókívánságaikat. Cserébe almát, narancsot, édességet, süteményt és aprópénzt kapnak.
 

P. L.

szenttamas.rs