Művelődés

Szenttamas.rs

 

Ismét Szenttamás volt Vajdaság népzenei fővárosa

Az idei Őseink zenéje ismét a kiváló programról és a hagyományos táncházról marad emlékezetes

A szenttamási Arany János MME, a helyi civil szervezetek képviselőivel és néhány magánszemély bevonásával huszonegyedik alkalommal szervezte meg Őseink zenéje elnevezésű népzenei találkozót. A rendezvényt ezúttal is hatalmas érdeklődés övezte, zsúfolásig megtelt ugyanis a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnoka, a fellépések után pedig a közönség is ropta a táncot a fellépőkkel együtt.

A szombat esti koncerten jelen volt Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Munjin Szokola Erika, az MNT Oktatási bizottságának tagja, Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, Milena Alargić, a képviselő-testület elnöke, Oroszi Vékony Beáta a polgármester tanácsosa, Brasnyó Nándor a VMSZ helyi szervezetének elnöke, Szabados Fodor Beáta és Kocsis Krisztián a községi tanács tagjai, Zsúnyi Tibor szenttamási esperes plébános, valamint a civil szervezetek és közélet képviselői. A népzene kedvelői az előző évekhez hasonlóan idén is Vajdaság szinte minden szegletőből érkeztek, közülük sokan már több éve visszatérő vendégek.

A jelenlévőket először a Szabados Fodor Beáta szervező köszöntötte, aki elmondta, a rendezvény a Kárpát-medence tájegységeinek népzenéjét mutatja be és a közönség is a Kárpát-medence egész területéről érkezik. Emlékeztetett arra, hogy a találkozó célja a táncházi zene ápolása, megőrzése, továbbadása az ifjabb nemzedéknek, valamint a vajdasági vonószenekarok affirmálása.

A rendezvényt Radivoj Debeljački polgármester nyitotta meg, aki többek között elmondta, örömére szolgál, hogy a két évtizedes múltra visszatekintő magyar népzenei hagyományokat bemutató est nagy visszhangra talált Vajdaság-szerte:

− Az önkormányzat szinte a kezdetektől felkarolta és támogatja a rendezvényt, és bízok abban, hogy összefogással sikerül növelni a már meglévő népszerűséget, a kínálatot, a fellépők és a nézők számát is, s mindez az itt élő polgárokra jellemző multikulturalizmus és tolerancia jegyében történik – fogalmazott a polgármester.

A népzenei rendezvényen fellépett a szenttamási Kárókatonák fiú kórus, a Hagyományápoló Klub Boróka leánykórusa és Kalala néptáncegyüttese, a Szenttamási Tamburazenekar, a Duhaj együttes, továbbá Csonka Ferenc és Zenekara Tillinkó Lucával. Külföldről a szegedi Terebes zenekar, valamint a Harangos táncegyüttes Orosházáról tette hangulatosabbá a programot.

Az Őseink zenéje kísérőrendezvényei keretében 18 órától a Terebes zenekar énekoktatásán vehettek részt az érdeklődők, megtekinthették a folyamatosan nyitva tartó kézimunka-kiállítást, amelyen a helyi kézimunkacsoportok mutatták be munkáikat, a rendezvényt pedig iparművészeti és kézművestárgyak kiállítása is gazdagította. A csaknem háromórás népzenei és néptáncbemutató után táncház kezdődött, mely késő éjszakai órákig tartott. A moldvai néptáncokat ezúttal Barta Csilla tánctanár segítségével ismerhette meg a szépszámű érdeklődő. A Terebes zenekar mellett közreműködött még a szegedi Népzenei Kamaraműhely két kiváló muzsikusa: Bauer Iván (furulya, kaval) és Beták Orsolya (koboz). A rendezvényt Szenttamás önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, továbbá több helyi vállakozó és polgár támogatta.

(folytatjuk)

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs