Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott Szenttamáson a 22. Őseink zenéje

A szervezők vendégként az előző években fellépett zenekarok tagjait is meghívták

Az Arany János Magyar Művelődési Egyesület új, felfiatalított vezetősége szervezte az idén a sorrendben 22. Őseink zenéje rendezvényt, amelynek fő célja a magyar táncházi zene ápolása, megőrzése és továbbadása az ifjú nemzedéknek, továbbá a vajdasági vonószenekarok bemutatkozása. A szervezők célkitűzése, hogy mindazok számára, akik nem foglalkoznak népzenével, de mégis eljönnek a koncertre, megismertessék, közelebb hozzák és megszerettessék a magyarság zenei és tánchagyományait. Az Őseink zenéjének megálmodója Alilović Gojko, a szenttamási Szökős zenekar bőgőse volt.

A szombat esti telt házas rendezvényen fellépett a Galáris citerahármas, a Szenttamási Tamburazenekar, valamint a Szalonna és bandája zenekar, amely tagjai a hetven esztendős Prima Primissima díjas Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Pál István, a zenekar prímása 2015-ben Liszt Ferenc-díjas, 2017-ben pedig a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője lett.

Az Őseink zenéjét a népzenei fesztivál egyik fő támogatója, a szenttamási önkormányzat nevében Radivoj Debeljački polgármester nyitotta meg.

− Egy olyan népzenei hagyományról van szó, amely mindannyiunk kulturális öröksége, ezért nagyon fontos, hogy ebben a multikulturális közösségben megőrizzük és ápoljuk. A szenttamási önkormányzat továbbra is támogat minden olyan kezdeményezést, amely őseink hagyományait viszi tovább – fogalmazott Radivoj Debeljački.

Salamon Rudolf, az Arany János MME elnöke elmondta, az eseményre a vajdasági népzenészeket is meghívták.

− Úgy gondoljuk, hogy idén vendégül látjuk mindazokat, akik eddig „dolgozni” jöttek egy-egy rendezvényre. Azonban mindenkinek elmondtam, hogy hozzanak magukkal hangszert is, ugyanis a koncert utáni táncházat követően könnyen megtörténhet, hogy szükség mutatkozik a jó hangulat további fokozására – magyarázta Salamon Rudolf.

Az Őseink zenéjének szervezőbizottsága úgy döntött, ezentúl az immár hagyományos kézimunka-kiállítás mellett egy újdonsággal bővíti a rendezvényt, amivel a legfiatalabb korosztály számára is vonzóvá teheti a népzenével teli estet. Így került sor 18 órától a citerasimogatóra, amelyet az egyik tanteremben Micsik Béla népzenész vezetett, és amely iránt ugyancsak nagy volt az érdeklődés.

  

Forrás: Magyar Szó

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs