Művelődés

Szenttamas.rs

 

Szabadtéren tartják meg a 19. Őseink Zenéje rendezvényt

Az idén januárra tervezett szenttamási rendezvény szeptember 12-én lesz

Az idén újra a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ad otthont az Őseink Zenéje népzenei rendezvénynek. A 19. népzenei találkozóra hetek óta folynak az előkészületek, a szervezőbizottság folyamatosan ülésezik, és egy héttel a rendezvény előtt megtörténtek az utolsó simítások is a szeptember 12-én sorra kerülő rendezvényre. Robotka Angéla, a szervezőbizottság vezetője a kezdetektől magára vállalta az idei hatalmas munka koordinálását. Elmondta, hogy a 2002-ben indult rendezvény teljes egészében a Kárpát-medence népzenéjéről szól, ápolja, megőrzi és továbbadja a táncházi zenét. Általában a bálszezon idején, januárban, vagy februárban tartják meg, a fellépők főleg vajdasági népi zenekarok, mellettük pedig minden évben fellép egy külföldi, magyarországi, romániai zenekar is vendégként, valamint egy-egy tánccsoport akik színesebbé teszik a műsort. A járvány miatt az idén télen a rendezvény elmaradt, és ezt pótolják a jövő vasárnap.

− Tekintettel arra, hogy a nyári hónapok és a szeptember is eléggé zsúfolt a különböző programokkal, rendezvényekkel, a szervezőbizottság úgy döntött, hogy a szeptember 12-ei datum lenne a legmegfelelőbb a szabadtéri népzenei, néptácos és táncházas rendezvény megszervezésére. Az idei fellépők: Csonka Ferenc és zenekara, a Csörömpölő zenekar Hertelendyfalváról és a magyarországi testvérváros, Orosháza néptáncegyüttese. A 19 órakor kezdődő rendezvény fő célja ezúttal is az, hogy azok is, akik nem foglalkoznak népzenével, néptánccal, eljönnek a koncertre, megismertessük, közelebb hozzuk, esetleg megszerettessük velük a magyarság zenei és tánchagyományát, a koncertet követően ugyanis bekapcsolódhatnak egy rövid táncoktatásba, majd éjfélig tartó táncház következik – sorolta a legfontosabb tudnivalókat Robotka Angéla.

Az Őseink Zenéje rendezvényt az Arany János Magyar Művelődési Egyesület szervezi, támogatók: Szenttamás Község, a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.

A belépés díjtalan.

A szervezők szeretettel várnak minden népzenekedvelőt.

 

Paraczky László

szenttamas.rs