Hírek

Szenttamás.rs

 

Ötvenöt magyar óvodás kezdte meg a tanévet

 

Szenttamás község területén szeptember 1-jén 3 településen 9 épületben – ebből hét Szenttamáson, Turián és Nádalján pedig egy-egy óvodában − összesen 442 óvodás kezdte meg a tanévet. Biljana Bajić, az Öröm Gyermekintézmény igazgatója elmondta, 286 gyermeket félnapos, 156 pedig egész napos tartózkodásra írattak be a szülők. Iskolai előkészítőbe 159 gyerek jár. A 23 csoportból 4 csoport magyar nyelvű, és van egy vegyes csoport is. A tuki Barbie óvodába a kiscsoportba 13, a nagycsoportba pedig 12 gyerek jár a magyar tagozatra, a begluki Piroska és a farkas, valamint a Bambi óvodába pedig 15-15 gyereket írattak magyar csoportba a szülők.

− A tanév kezdetén kiemelném, hogy az idén hatalmas az érdeklődés az egész napos tartózkodás iránt, a szülők többsége ugyanis vidéken dolgozik és csak a késő délutáni órákban jönnek a gyerekekért. Tekintettel a nagy érdeklődésre, növeltük a már meglévő kapacitásokat, így a szenttamási Snežana, Bambi és Čuperak óvodák mellett Nádalján a Bubamara óvodában is van lehetőség a kicsik egész napos ellátására. Ezenkívül néhány óvodában maradt szabad hely, a szülők a gyerekeket utólag is beírhatják. Egyúttal szeretném felhívni a szülők figyelmét, hogy ha nem íratták be azokat gyermekeket, aki 2015. március 1-je és 2016. február 29-e között születtek, azt mielőbb tegyék meg – fogalmazott Biljana Bajić.

Hozzátette, az óvodákban továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek egészségének megőrzésére, ugyanis a szülőknek tilos bemenni az épületbe, a kicsik pedig kézfertőtlenítéssel kezdik a napot.

Az igazgató elmondta azt is, hogy nyáron a nádaljai óvodát teljes egészében felkészítették a gyermekek egész napos tartózkodására is. A kiságyak és az ágynemű mellett megfelelő edényeket, függönyt, bútorzatot stb. biztosítottak. A tartományi kormány támogatásának köszönhetően a Čuperak óvodában jelenleg folyamatban van a nyílászárók cseréje, ugyanerre a munkára hamarosan a turiai óvodában is sor kerül.

 

Forrás: Magyar Szó

szenttamas.rs