Hírek

Szenttamas.rs

 

Ünnepeltek a szenttamásiak

Népzene, néptánc, rockzene, tűzijáték és még sok más jellemezte az idei Petrovdan-napi ünnepséget

Többnapos ünnepség volt az idén július 12-e, Petrovdan, a legnagyobb szenttamási ünnep alkalmából. Kísérőrendezvényként kiállítások, műhelymunkák, vasárnap pedig a Péter-Pál-napi lóversenyt tartottak. Nádalján július 7-én ünnepelték a falunapot, a vasárnapi és hétfői szenttamási kínálat pedig kissé más volt az előzőeknél, hiszen a szervezők (a Kultúrotthon és a Szenttamási Sport- és Üdültetési Központ) egyszerűen különválasztották a Kultúrotthonban rendezett eseményt, a helyi civil szervezetek és egyesületek, valamint a pop-, rock- és népzenekarok fellépését.

Szenttamáson az ünnepségsorozatot július 9-én, pénteken 19 órakor Milosav M. Pavlović ikonfestményeinek tárlata nyitotta meg a Kultúrotthonban.

A település központját szombaton lezárták és teljesen ellepték az árusok, a lacikonyhák ezúttal is a Bard utcában kaptak helyet. Az édességtől a különböző kézműves termékekig mindent megtalálhatott a helyi és a szép számú vidéki látogató. A szombat délutáni viharos szél kissé megzavarta az ünnepi készülődést, azonban a vasárnapi és hétfői 35‒37 fokos kánikulában fagyiból és üdítókből sem volt hiány, és nyugodtan leszögezhetjük, hogy mindkettőből háromszor annyi fogyott, mint egyébként.

A vasárnapi program középpontjában a hagyományos, immár 16. Péter-Pál-napi ügetőverseny volt, amelyet délután 16 óra 30 perckor tartottak meg a helyi lóversenypályán.

A községháza bejáratánál több standon is gyönyörű festmények és művészeti alkotások sokasága fogadta az érdeklődőket. Svetozar Kaćanski Batuka festőművész, nyugalmazott rajztanár, a szenttamási Art Galéria egyesület oszlopos tagja, lapunknak elmondta, már több mint 15 éve rendszeresen jelen vannak a petrovdani ünnepségen, és két vagy három standon árusítással egybekötött kiállításon mutatják be alkotásaikat, tevékenységüket.

A legkisebbeket vasárnap és hétfőn is a délutáni óráktól animátorok szórakoztatták.

Vasárnap 20 órától a központi emelvényen a helyi egyesületek és civil szervezetek művelődési csoportjai léptek fel: többek között az Ivanjsko cveće egyesület, Zvezdice Modern Táncegyesület csoportjai, a szenttamási Bard Néptáncegyesület és a Hagyományápolók Klubjának énekkara, akik tartalmilag gazdag és látványos produkciókkal készültek. A kétórás programot Ivana Pavković koncertje zárta.

A hétfői ünnepi műsor előtt a csaknem 15 ezer fős tömeget az esti program elején Radivoj Debeljački polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy az idei ünnepség keretében a műsorban szinte minden művelődési egyesület kis és nagycsoportja helyet kapott: − Örülök, hogy ilyen szép számban összejöttünk, és végre fellélegezhetünk, komolyabb dolgokra összpontosíthatunk, mindazt ami nehéz pedig magunk mögött hagyjuk, és egy normális életet élve haladhatunk előre. Örülök továbbá, hogy Szenttamás és a szenttamásiak büszkék a rendezvényükre – fogalmazott a polgármester.

Az est folytatásában először az örökzöld dallamok kedvelői örülhettek, hiszen a helyi Banda Drvena zenekera csaknem két órán át játszotta a legismertebb hazai dalokat, majd a régió egyik legnépszerűbb rockzenekara, a Riblja Čorba tartott kétórás kiváló koncertet.

A többnapos ünnepség a késő esti órákban tűzijátékkal zárult.
 

Paraczky László

szenttamas.rs