Hírek

Szenttamas.rs

 

Falunapra készül Nádalja és Szenttamás

A két falunapon gazdag művelődési műsor, kiállítások, hagyományos aratás és lóverseny várja az érdeklődőket

Két jelentős kulturális esemény előtt áll Szenttamás község. Nádalja a Szent Iván-napon, Szenttamás pedig Petrovdan ünnepére készülve „öltözteti” teljes díszbe a várost. A főszervezők az önkormányzat, a Kultúrotthon és a Sport-, Rekreációs és Turisztikai Központ július 5-től 12-ig háromnapos kulturális-művelődési műsorral várja a látogatókat.

A nádaljai falunap július 5-én indult, amikor a Szent Száva Otthonban megnyílt Milosav M. Pavlović verbászi ikonfestő önálló tárlata. Szerdán 18 órakor ünnepi istentiszteletet tartanak. 19 órától animátorok szórakoztatják a legkisebbeket, 20 órától a helyi művelődési egyesületek műsorát követhetik, majd 21 óra 30 perctől Milan Mitrović koncertezik.

Szenttamáson az ünnepet pénteken, július 9-én Milosav M. Pavlović tárlata nyitja meg, amelyre 19 órakor kerül sor a Kultúrotthonban. A falunap július 10-én a helyi Hagyományápolók Klubjának sorrendben 24. Aratóünnepségével folytatódik. Erre a rendezvényre a Brasnyó-tanya mellett lévő búzatáblán került sor, a szervezők pedig gazdag programot készítenek a vidéki és a helyi aratócsoportok és az érdeklődők számára.

A falunapi ünnepségsorozat július 11-én a sorrendben 16. Péter-Pál-napi lóversennyel folytatódik, amely 15 óra 30 perckor kezdődik a szenttamási lóversenypályán. A központi parkban lévő emelvényen 20 órától a helyi művelődési egyesületek közös műsorát tekinthetik meg, amelyben fellép a nádaljai Ivanjsko cveće Kulturális Művelődési Egyesület, a Hagyományápolók Klubjának énekcsoportja, a Zvezdice Modern Táncegyesület csoportjai és a szenttamási Bard Néptáncegyesület, 21 óra 30 perctől pedig Ivana Pavković koncertje van soron. Az ünnep Petrovdan előestéjén, július 12-én 18 órától a szenttamási ortodox templomban istentisztelettel folytatódik, majd a központi parkban lévő emelvényen 19 órától animátorok szórakoztatják a gyerekeket. 20 óra 30 perctől a helyi Banda drvena együttes, 22 órától pedig a népszerű Riblja čorba rockzenekar ad koncertet.

 

Paraczky László (Archív fotók)

szenttamas.rs