Hírek

Szenttamas.rs

 

Félig üres volt a piac

Az ünnepi készülődés előnapján alig volt eladó és vásárló a szenttamási hetipiacon

Félig üres asztalok, a megszokottól messze elmarad kínálat és magas árak fogadták pénteken délelőtt azokat, akik az orthodox karácsonyra készülődve bevásárolni indultak a szenttamási hetipiacra. Az ünnepi hangulat, a napfényes délelőtt és a 10 fok feletti hőmérséklet sem csalogatott ki sok vásárlót. A szenttamásiak lassan megszokják, hogy a főbejáratok előtt a nagybani árusok parkolnak, valamint hogy a piac fedett részén is egyre kevesebben árulnak. Ha nem lennének a viszonteladók és a magyarországi termékeket árusítók, talán még kevesebb vásárló járna a hetipiacra.

A viszonteladók és nagybani árusok a burgonyát 50−60 dinárért, vöröshagymát 70 dinárért adták, míg kicsiben 80−100 dinárért mérték mindkét zöldségfélét. A káposzta kilója 40, a savanyított káposzta és a hasáb kilója 200 dinár volt. Egy fej zöldsaláta 50, egy fűzér fokhagyma 500−600 dinárba került, a tölteni való paprika 200, a spenót kilója 300, a retek csomója 50, a póréhagyma darabja 50−100, a patlidzsán és a zeller kilója 250, a kelkáposzta 120, a fehérrépa 260, a sárgarépa kilóját pedig 100 dinárért árulták. Törött piros paprikát különböző kiszerelésben vásárolhattunk, kilójáért 1600−2000 dinárt kértek, az érett bab kilója minőségtől és fajtától függően 300−450 dinár volt. A tojás darabjáért 18−25 dinárt kértek.

A szenttamási Vékony házaspár évtizedek óta gyümölcstermesztéssel foglalkozik, ezen belül az alma dominál. Vékony Gyöngyi termelő az ünnepi forgalomról és az árakról szólva elmondta, az ünnepekre mindig erősebb piacok szoktak lenni, és mindenki almát szeretne vásárolni. Savanyút, édeset. Kiemelte, az idei alma minősége egy kicsit gyengébb a nyári aszályos időszak és a vízhiány miatt. Többféle és fajta alma van, az aprótól az első osztályúig. A gyümölcsös egyik részében, ahol idősebbek a fák, kissé alábdobott a termés, a fiatal ültetvényben viszont sok és szép alma termett. − A következő évben jobban törekszünk, hogy a régi részen is több teremjen – mondta Gyöngyi.

A kérdésre, hogy drága-e az alma elmondta, hogy a gyümölcs ára már három éve stagnál. 30-40 dinártól 100 dinárba kerül, azzal, hogy a legdrágább alma kifogástalan minőségű.

− A vásárlóerő jelentősen csökkent. A bevásárlóközpontok valamivel olcsóbban adják az almát és az egyéb gyümölcsöt is, ezért erős konkurenciát jelentenek a kistermelőknek, hiszen ott az emberek mindent megvásárolhatnak egy helyen, Verbászon ez méginkább érezhető, ott is kevesen járnak a piacra – magyarázta a szenttamási termelő.

A királyhalmi Bata házaspár évek óta árulja termékeit a szenttamási piacon. A több fajta alma mellett zöldségfélét is kínálnak. Bata Teréz elmondta, a vevők az Idared (savanyú), és Arany Delicious (édes) almát keresik és viszik, az árak fajtától és minőségtől függően 30 és 80 dinár között mozognak.

− Az alma mellett zöldségfélék termesztésével is foglalkozunk, Szenttamáson vannak állandó vásárlóink, szeretünk ide járni – fogalmazott.

A kérdésre, hogy mennyire érződik a nehéz gazdasági helyzet elmondta, a termékek árai nem magasak, de nem tudják drágábban adni, mert a kuncsaftok így is sokallják.

A gyümölcspiacon az alma mellett két helyen árultak Vilmoskörtét, kilójáért 150−200 dinárt kértek, a szőlőt fajtától függően 150−250 dinárért árulták. A déligyümölcs közül narancsból és mandarinból volt a legtöbb, az áruk 150−180 dinár körül alakult, a citromot 160, a banánt 200 dinárért árulták.

Mézet ezúttal négy helyen vásárolhattunk. A szenttamási Bicók József 2004 óta foglalkozik méhészettel. A tavalyi idényről és az árakról faggattuk:

Milyen volt a tavalyi idény és milyen méz van kínálatban?

A jelen pillanatban van kevert, ún. mezei méz 800 dinárért és tiszta akác, 1000 dinár kilója. A tavalyi idény valamennyivel jobb volt, mint az utóbbi öt évben, tehát szolid évet zárhattunk. Sajnos, az utóbbi időben a méheknél valami történik, nagyon sok a veszteségünk, több mint valószínű, hogy a mérgezések miatt, a sok permet tizedeli az állományt. Arról van szó, hogy méheink elmennek és nem tudnak visszatalálni, mert mérget permeteznek a földekre, és nem tudnak visszatájolódni, elvesznek. A dolgozó méhek fele elveszik a kaptárban.

Az ünnepekre nőtt az érdeklődés a méz iránt?

Most szolid a kereslet, átlagos. Az ára maradt a régi, nem emeltük. Az ünnepekre való készülődést tükrözte, hogy a hetipiacon több helyen és különböző kiszerelésben árultak aszalt fügét, mazsolát és aszalt szilvát, egy-egy kilogramm 500−600 dinárba került.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs