Hírek

Szenttamas.rs

 

Gyengébb minőségűek a tavalyi pálinkák

A szeszélyes időjárás sok kárt okozott a gyümölcsösökben

A szenttamási Pulai Családi Pálinkafőzde hét évvel ezelőtt kezdte meg működését. Az itt főzött pálinka néhány év alatt igen népszerű lett, ezt a nemzetközi és hazai versenyeken szerzett elismerések is bizonyítanak. Pulai József tulajdonos a múlt évi pálinkák minőségét értékelve elmondta, szinte egyik gyümölcs sem hozta meg az elvárt minőséget. Mennyiség szempontjából a múlt év valamennyivel jobb volt mint a 2021-es, a későn érkezett tavasz azonban, a hosszantartó nyári aszály, majd az azt követő hatalmas esőzések miatt a gyümölcsök cukortartalma csökkent. A szakember szerint a minőségi pálinkához megfelelő minőségű gyümölcs kell.

− Meggyet alig hoztak tavaly főzni, lefagytak a virágok, nem volt termés. A sárgabarack átlagosan termett, de országszerte voltak olyan területek, ahol teljesen lefagyott. Közép-Bácskában lett valamennyi, de Bánátban és Szabadka környékén szinte semmi sem termett. Hasonló a helyzet a szilvával is. Most jöttem haza a račai pálinkafesztiválról, ahol a kollégákkal épp erről a témáról beszélgettünk. Elmondták, hogy a völgyes részeken szépen termett minden, de a partokon, magaslatokon a tavaszi fagy igen jelentős károkat okozott a gyümölcsösökben. A nyár elején érő almafajtákból sikerült főzni pálinkát, majd jött a rekkenő hőség és a hosszantartó szárazság, ami döntő hatással volt nemcsak a gyümölcs cukortartalmára, hanem a minőségére is. Az almának nem kedvezett az augusztusban és szeptemberben hullott kiadós csapadék, a cukortartalom jócskán alábdobott. A szőlő termett ugyan, de a fürtökön kevesebb és apróbb volt a szem, a szilva is jól termett, de a minőséggel itt is gond volt. A pálinkánál ugyanaz a helyzet, mint a lekvárnál, ha nincs meg az íz, a zamat, a rost, a cukortartalom, akkor nem annyira ízletes, mint egyébként. Tavalyelőtt például sokkal kevesebb gyümölcs termett, de a minőség sokkal jobb volt mint tavaly – magyarázta Pulai József.

Szavai szerint 2022-ben az ősszel érő gyümölcsök közül a szőlő és a szilva sínylette meg legjobban az időjárási viszontagságokat. Az alma a sok víztől szétrepedt, romlott a minősége, a gyümölcsital készítésével foglalkozó üzemek sem vásároltak fel előre nagy mennyiséget, ugyanis a repedés helyén a gyümölcs gyorsan kezdett penészedni, emiatt sokan úgy döntöttek, hogy inkább kifőzik. Viszont az almapálinka minősége sem felelt meg az elvárásoknak.

− Az összes gyümölcs közül talán a kései fajtájú szőlő, továbbá a birs az, ami kielégítő minőségű lett, és ugyanez érthető a pálinkára is. Ha összegezni kellene, inkább azt mondanám, hogy a múlt év is ami a gyümölcsöt és a minőséget illeti az átlagostól gyengébb volt.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs