Hírek

Szenttamas.rs

 

Felvonták a roma lobogót a Szabadság téren

A romák 1971-ben Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át a romák világnapjává nyilvánították.

A Szerbiában élő romák száma pontosan nem ismert. A 2011-es népszámlálás adatok szerint, akkor 148 ezren voltak, azonban a nemzetközi szervezetek felmérése szerint 600 ezerre tehető a számuk az országban.

Április 8-a, a roma világnap alkalmából a szenttamási romák inkluziójáért felelős iroda kérésére az önkormányzat képviselői a Szabadság téren felvonták a roma lobogót. Mint elhagnzott, a romák Szenttamáson többi nemzetiséggel egyengrangú állampolgároknak számítanak, és a város egyik történelmi mozaikkockáját képezik.

A roma zászló árbocra helyezésének célja, hogy rámutasson a roma lakosság helyzetére minden olyan környezetben, ahol élnek, mert a modern társadalom minden áramlatában még mindig van diszkrimináció és nem kielégítő a befogadásuk a társadalom részéről. Környezetünkben igyekszünk folyamatos kapcsolatban lenni a roma nemzet szervezeteivel, képviselőivel. Igyekszünk segíteni őket jogaik gyakorlásában, nagyobb számban bevonni őket a társadalmi áramlatokba, és általában minden igényüket kielégíteni. Ezt a gyakorlatot a jövőben is szeretnénk folytatni, és ezáltal javítani a községünkben élő romák helyzetét, mondta a zászló felvonását követően dr. Ilija Gazepov, a községi tanács tagja.

 

P. L.

szenttamas.rs