Hírek

Szenttamas.rs

 

Több, mint negyedmillió eurós támogatás a menekülteknek

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban több nemzetközi szervezet és intézmény képviselőjének a jelenlétében 61 szerbia község képviselőjének nyújtotta át Ivica Dačić külügyminiszter a boszniai és horvátországi menekültek lakásproblémájának megoldására szánt (47,5 millió eurós) támogatási összegről szóló szerződést. A menekültek és széttelepítettek lakáskérdésének hatékony megoldására irányuló regionális lakásügyi program többéves kezdeményezés, amelynek célja, hogy a térségben mintegy 74 ezer menekült számára biztosítson lakhatási feltételeket. A több, mint 2000 új lakhatási csomagot felölelő programot Szerbia Horvátországgal, Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával közösen valósítja meg.

A szerződés értelmében a menekültek lakásproblémájának a megoldására Szenttamás községben 280.000 eurót költenek. Az önkormányzat nevében a támogatásról szóló szerződést Slobodanka Gradinac polgármester-helyettes írta alá.

− Szenttamás község 280.000 eurót kap a menekült családok lakásproblémájának a megoldására. A tervek szerint 154.000 euróért összesen 14 falusi házat vásárolunk, mintegy 9500 euró értékben, a fennmaradt 1500 eurót pedig minden család építőanyagban, bútorzatban vagy technikai felszerelés formájában kapja. A fennmaradt 126.000 eurót épületanyag vásárlására, illetve az épületek felújítására fordítjuk. Minden egyes épületanyag-csomag 9000 eurót ér, és lehetőség van arra, hogy két család osztozzon rajta. A projektumot 18 hónap alatt be kell fejezni. A Menekültügyi Bizottsággal a község területén ezidáig 70 menekült család lakásproblémáját oldottuk meg, 11 család számára vásároltunk lakóházat, a többiek számára pedig épületanyagot biztosítottunk – mondta a szenttamási polgármester-helyettes.

A regionális lakásügyi program realizálása céljából a szenttamási önkormányzatban 2015. november 12-én (csütörtökön) 12 órai kezdettel együttes ülést tartanak a menekültek és község képviselői.

A szerződések aláírása

 

P. L. (Fotó: srbobran.rs)