Felhívás

Szenttamas.rs

 

Hogy Blanka továbbra is lásson!

A szenttamási Könnyű Blanka 17 éves, és első látásra semmiben sem különbözik a többi fiataltól. Az újvidéki egészségügyi középiskola harmadikos diákja, kitűnően tanul. Az általános iskolában Vuk-diplomás tanuló volt, az osztály egyik példás magaviseletű és legjobb tanulója. Szereti a társaságot, nagyon barátságos. Középiskolás társaitól csupán egy dolog különbözteti meg:  mindössze egy százalékban lát.

Könnyű Blanka

Blanka csaknem teljesen vak kislányként született. Még igazából járni, beszélni sem tudott, amikor kórháztól kórházig vitték szülei, azaz előbb tanulta meg a kórházi, mint az otthoni élet szabályait. Kétéves sem volt, amikor Oroszországban szemműtéten esett át, a beavatkozás akkor 10 ezer márkába került. Hazatérését követően négy alkalommal volt (különböző) szemstimulációkon, amelyek ugyancsak sokba kerültek. 2008-ban újabb műtéten esett át, amelyet újabb stimulációk követtek. 2009-ben, a pubertáskor kezdetén szervezete hirtelen fejlődni kezdett, miközben erőltetett látása újra legyengült, és fennált a veszélye annak, hogy teljesen megvakul, ezért újabb oroszországi műtétre utazott. A műtét ezúttal (nem számítva az utat és az egyéb költségeket) 4000 euróba került. Újra stimulációk következtek, amelyekből a közelmúltig több is volt. Blanka látása az idén ősszel újra legyengült, újabb szövődmények léptek fel, a legújabb vizsgálatok szerint azonban egy kisebb műtéttel és újabb stimulációkkal visszaállítható a korábbi állapot.

Ahhoz, hogy az egész folyamatról egy teljesebb képet kapjunk, felkerestük az újvidéki Eliksir szemészeti klinikát, ahol a szenttamási kislányt eddig kezelték. Branislava Momirović igazgatóhelyettes Blanka vaskos egészségügyi dokumentációját, valamint a legfrissebb vizsgálati eredményeket áttanulmányozva elmagyarázta, hogy egy újabb, sürgős műtétről lenne szó, ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a kislány teljesen elveszíti látását. Mint mondta, ezt a műtétet Újvidéken végzik, nem kell sehova utazni, a beavatkozás pedig az eddigiektől sokkal olcsóbb.

Könnyű Blanka 17 éves szenttamási kislány veleszületett rövidlátósággal küzd, ami miatt a korai gyermekkorától fogva több műtéten és szemorvosi beavatkozáson esett át. 2000 -ben mindkét szemén ínhártya plasztikai műtétet hajtottak végre, amellyel megállították a rövidlátás növekedésének folyamatát, ezt követően pedig 2008-ban ugyancsak mindkét szemén lézeres retina koaguláción esett át. A cél ezúttal is a szem külső (fényérzékelő) hártyájának megvédése, valójában a teljes vakságtól való megvédés volt, mivel közben fennállt az ideghártya perifériás sorvadásának veszélye is. Tekintettel arra, hogy a pubertáskorban tovább nőtt a látáshoz nélkülözhetetlen dioptria, 2009-ben újabb érrekonstrukciós műtétre került sor, időközben pedig a helyzet stabilizálása érdekében Blanka tíz éven keresztül folyamatosan különböző szemstimulációkra járt.

A kérdésre, jelen pillanatban mi a helyzet a kislány látásával, a szakember elmondta, hogy az idén októberben végzett vizsgálatok alapján Blanka jobb szemén -18, bal szemén pedig -15-ös dioptriát visel, melyek segítségével a jobb szemére 80 %-ban, a bal szemére pedig 60%-ban lát. Az említett segédeszközök nélkül a kislány mindössze 1%-ban lát.

− A gond az, hogy a nagy dioptria, továbbá a meghosszabbodott szemgolyó miatt (ami egyébként jellemző a rövidlátókra) megsérült a retina központi része, pontosabban az a rész, amely minden embernél a minőséges látást szavatolja. Az ilyen változások miatt, amelyek veszélyeztetik a látást, szintén műtét javasolt, amelyet a halántékon lévő véredényeken végeznek (áthidalják őket), ami által a retina több „táplálékot” kap, ezzel együtt pedig hosszabbodik a retina idegeinek élettartama. Ezt a műtétet legtöbbször a szívritmus-szabályzó beültetésével hasonlítják össze – magyarázta az újvidéki klinika igazgatóhelyettese. Hozzátette, ahhoz, hogy a látás a jelenlegi szinten megmaradjon, a műtét után Blankának legalább évi két alkalommal mágneses és lézeres stimulációra, továbbá lézeres akupunktúrára kell járnia.

A legújabb műtét 800 euró dinárellenértéke, az azt követő kezelések pedig egyenként 50.500 dinárba kerülnek, ami annyit jelent, hogy a látássérült kislánynak valamivel több, mint 200 ezer dinárra lenne sürgősen szüksége.

A fő gond azonban az, hogy a család ezt a pénzt már nem tudja előteremteni. Ugyanis az elmúlt 15 évben az eddigi műtétek és gyógykezelések miatt eladtak mindent amit csak tudtak. Blanka anyukája, Melinda portálunknak elmondta, hogy a kislány az általános iskolát a legmagasabb osztályzattal és Vuk-diplomával fejezte be, jelenleg pedig az úvidéki egészségügyi középiskola harmadikos diákja, és továbbra is jól tanul. A nyári szünidőben egy budapesti gyermekkórházban járt szakgyakorlaton, ahol önkéntes munkájáért külön elismerést kapott.

Hírportálunk ezúton kéri a cégeket, vállallatokat, jogi- és magánszemélyeket és minden jóakaratú embert, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák Blanka látásért folytatott küzdelmét. Adományaikat a lenti folyószámlára fizettetik be:

Pénzadomány Könnyű Blanka részére:

Vojvodjanska Banka ad

            Broj računa: 355-3200351662-98

Plakát

 

P. L. (szenttamas.rs)