Hírek

Szenttamas.rs

 

Futás az egészségért

A cukorbetegség világnapja, november 14-e alkalmából a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete szombaton a Beljanska bara melletti egészségösvényen első alkalommal rendezte meg a Futás az egészségért sportrendezvényt, amelyre a község általános iskolás diákjai mellett a középiskolások, a női kosárlabdázó és röplabdázó klubok képviselői, az önkormányzat, a községi tanács képviselői és több magánszemély vett részt. A mintegy 60 fős csoport délelőtt 10 órakor rajtolt a több, mint 4 kilométeres pályán.

A Futás az egészségért sportrendezvényről Zoran Dudvarski, a községi tanács sporttal megbízott tagja elmondta, a Községi Sportszövetség, a Kék Kör Egyesület, a turiai Helyi Közösség és a Beljanska bara Polgárok Csoportjának közös akciójáról van szó, amelyet első alkalommal szerveznek meg az egészségösvényen, és amelynek a célja, hogy kicsik és nagyok az aktív sportolókkal együtt tegyenek meg egy kört a több, mint négy kilométeres pályán. A cél természetesen az, hogy minél több embert, fiatalt mozgósítsanak, népszerűsítsék az egészséges életmódot és a Beljanska bara körüli új utat.

Zoran Dudvarski

− Bízunk abban, hogy sikerül hagyományossá tennünk ezt a sportrendezvényt. A jövőben igyekezni fogunk egy olyan időpontot választani, amikor több sportegyesület is el tud jönni a futásra, ugyanis ilyenkor, november közepén még javában zajlanak a bajnokságok és a különböző csapatversenyek, a sportolók pedig, főleg hétvégeken, ezzel vannak elfoglalva. Maga a futás nem versenyjellegű, az első alkalomra pedig mintegy 60 résztvevő jelentkezett. Ha idővel sikerül igazán tömegessé tenni a rendezvényt, tervben van, hogy az egész futam versenyjelleget ölt, ahová vidékről is lehet majd benevezni – mondta hírportálunknak Dudvarski.

Az egészségösvény a múlt hónapban került hivatalosan átadásra, amikor is a tartomány, a Vajdasági Vizek Közvállalat, a szenttamási önkormányzat és a turia Helyi Közösség képviselői jelenlétében az ünnepélyes szalagátvágást követően először került sor kollektív sétára a Beljanska bara védett övezetben. A szombati futóversenyen részt vett Milanka Mišković, a Vajdasági Vizek Közvállalat védett övezetekkel megbízott osztályának vezetője is, aki elmondta, a tavalyi év folyamán indult projektum keretében a vállalat és a szenttamási önkormányzat először iszaptalanította a bara medrét, az idén pedig kiépült az ösvény, több helyen rendbeszedték a partszakaszt, továbbá pihenésre padokat és szemétgyűjtőket biztosítottak.

Milanka Mišković

−Ez az egyik legminőségesebb, szigorú európai szabványok és előírások betartásával épült ösvény, amelyet eddig védett övezetben sikerült megvalósítanunk. A hivatalos megnyitással gazdagabb lett a község turisztikai kínálata, azonban még sokat kell dolgoznunk a terület felszerelésén, továbbá a sport,  a rekreációs és turisztikai kínálat népszerűsítésén. A szenttamási önkormányzattal és a turiai helyi közösséggel már beszéltünk egy tutaj vásárlásáról, amely mindenképpen növelné az itteni látványosságot, és ennek megvalósítása lesz a következő lépés – mondta az újvidéki vállalat képviselője. Hozzátette, a futás megrendezése mindenképpen egy olyan megmozdulás, amelyet a jövőben is támogatni fognak.

Aleksandar Jojkić, a turijai helyi közösség elnöke a szombati rendezvényt követően elmondta, nem magán a futáson van a hangsúly, hanem az egészségösvény, a víz, a természet és az egészséges életmód népszerűsítésén. Ennek a futás mint sportolási lehetőség, csak egy eleme, ugyanakkor egy jó lehetőség a terület népszerűsítésére.

Aleksandar Jojkić

− A felsoroltaktól függetlenül a turijai helyi közösség és a Beljanska bara Polgárok Csoportja mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minél több rendezvényt tartson itt, bemutassuk az itteni növény- és állatvilágot, abból a célból, hogy az emberek a sajátjuknak érezzék a védett övezetet. A természetjárás és sportolás ugyanis mindenki számára hasznos – mutatott rá Jojkić. Hozzátette, az életben egyetlen olyan kérdés van, amire nem kell választ adni, mégpedig az, hogy az ember ültessen-e facsemetét vagy sem. A jövő genericiójára való tekintettel, ennek nem kell kell külön hangsúlyozni a jelentőségét sem: − November végére tervezünk egy nagyméretű fásítási akciót, melynek keretében mindegy 1200 különböző fajtájú facsemetét szándékozunk elültetni az itteni vízparton. Ezúton is szeretném felhívni a természetkedvelők figyelmét, hogy minél nagyobb számban kapcsolódjanak be az akcióba, melyek részleteiről hamarosan tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot – mondta.

dr Ilija Gazepov

−A Beljanska bara védett terület  a természetnek köszönve a település legszebb része. Az emberi beavatkozás egyes részeken nélkülözhetetlen volt ugyan, de ez olyan mértékkel történt, hogy ne bontódjon meg a természeti egyensúly sem a vízben, sem a parton. A jövőben mind több rendezvényt tervezünk itt megvalósítani, elsősorban az ökológia, a sport és szabadidős tevékenységet, hogy még jobben és minél szélesebb körben igénybe vegyék polgáraink azokat a lehetőségeket, amelyek a környéken csak itt találhatók meg. A közelben lévő híd túloldalán, a városi strand mellett sportpályák is állnak, amelyek ugyanezt a célt szolgálják – mondta portálunknak dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör szenttamási szervezetének elnöke. Kiemelte, a Futás az egészségért rendezvény az egyesület évi programjai között is szerepel, és már hónapokkal ezelőtt tervezték: − A szenttamási önkormányzat és a NIS Szerbiai Kőolajipari Vállalat támogatta az egyesület projektumait, ez pedig csak egy közülük,  amelyet a helyi Sportszövetség mellett, a turijai Helyi Közösség és a Beljanska bara Polgárok Csoportja is támogatott. Célunk, hogy minél több embert mozgósítsunk, kihozzunk a számítógépek mellől a természetbe, erre a csodálatos helyre, ahol korosztályra való tekintet nélkül mindenki mozoghat, kerékpározhat, futhat, a lényeg ugyanis a fizikai mozgáson van. Már most biztosan elmondhatom, hogy a futást jövőre és azután is megszervezzük, és bízok benne, hogy nagyon sokan a rendezvény mögé állnak – emelte ki a turiai orvos, a rendezvény egyik főszervezője.

A cukorbetegség világnapja, november 14-e alkalmából tartott futamot megelőzően a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesületének alelnöke, Fenyvesi István magiszter hírportálunknak elmondta, azt, ami most zajlik az egészségösvényen, a jövőben mindennapossá szeretnék tenni, minél több embert bevonni az egészséges életmód népszerűsítésébe.

Fenyvesi István

− Nem csak a fiatalokra számítunk, hanem az idősebbekre is, ugyanis míg a fiatalok a számítógép előtt ülnek, az idősebbek a televízió képernyőjét bámulják. Egyik sem rossz, ha rövid ideig teszik. Előtte és után azonban mindenki számára nagyon fontos az aktív fizikai mozgás, amire itt a vízparton minden lehetőség adott. A mozgás és az egészséges életmód ugyanis a cukorbetegség kialakulásának megakadályozása szempontjából igen fontos tényező, legalább annyira, mint a betegség korai felfedezése – emelte ki az egyesület alelnöke. Hozzátette, a Kék Kör szenttamási egyesülete tavaly szeptember közepén alakult, és azóta folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több helyen, és minél hatékonyabban felhívja a figyelmet az egészséges életmódra és a sportolás fontosságára.

A szombati rendezvény legidősebb résztvevője a szenttamás Kiss Tibor volt, aki, mint mondta, 76 évesen is aktívan mozog, és még többet kerékpározik, mint azelőtt.

Kiss Tibor

− Nagyon megszoktam a kerékpározást, naponta legalább 15 kilométert teszek meg bicajon. Amellett, hogy Szenttamás egyik végéről a másikra hajtok, mindennap megteszem a TuriaSzenttamás közötti utat is. Szerencsémre nincs cukorbetegségem, és szeretek ilyen helyeket megjelenni, mert a biciklizés mellett egy kis séta sem árt az embernek. Alkohol és cigarettamentes életet kell élni, és az étrendre is oda kell figyelni, de emellett folymatosan mozogni és mozogni kell. Más recept nincs − mondta mosolyogva a pályán a korát meghazudtoló frissességgel mozgó beszélgetőtársunk.

Séta az egésségért 2015. november 14. képek

Séta az egésségért 2015. november 14. képek

Séta az egésségért 2015. november 14. képek

Séta az egésségért 2015. november 14. képek

 

Paraczky László