Hírek

Szenttamas.rs

 

Új köntösben a Szerémségi Kolbászfesztivál

Idéntől évi két alkalommal szerveznek kolbászfesztivált a szerémségi Šiden

A kolbász és sertéshúsból készült különlegességeket gyártók találkozhattak az elmúlt hétvégén a horvát határ közvetlen közelében lévő Šiden, amikor is a Szlovák parkban első alkalommal rendezték meg a Szerémségi Klob-Kob Fesztivált. A Szerémségi Kolbászfesztivál rendezvény szervezőbizottsága ugyanis úgy döntött, hogy idéntől kettéválasztják a kolbászgyúró- és a gyorsdisznóvágási-versenyt a szárazkolbászok versenyétől. Előbbit Szerémségi Klob-Kob néven minden alkalommal november második felében, utóbbit pedig a megszokott időpontban, azaz február második hétvégéjén rendezik meg.

Az első szabadtéren tartott kolbászgyúró verseny mellett a látogatók és érdeklődők kedvükre vásárolhattak a hatalmas kínálatból, hiszen az eladók a szárazkolbásztól a szalonnán át a sonkáig és a különböző füstölt húsokig mindent kiraktak a asztalokra. Mindez mellett bő kínálat volt mézből, házi készítésű sajtfélékből, kalácsból, kisipari termékekből stb.

Az első Szerémségi Klob-kob fesztivált Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár nyitotta meg, majd kezdetét vette a kolbászgyúró verseny. Mindenki a legjobb tudása szerint töltötte a bélbe a húst, végül a Konting nevű csapat győzött, amelynek tagja Magyarországról Szlovéniából és Szerbiából érkeztek. A gyorsdisznóvágási versenyt a tavalyi győztes, a helyi Agropapuk csapata nyerte. A szép őszi időjárásnak köszönhetően a rendezvényre szinte az egész országból érkeztek résztvevők látogatók is, a járványhezet miatt azonban külföldi fellépőket nem fogadtak. A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, számukra az esti óráktól a jó hangulatról a Gospon tamburaši zenekar gondoskodott.

A sorrendben 24. Kolbászfesztivál szervezői a Szerémségi Disznóvágás Egyesület és Šid község Idegenforgalmi irodája. A rendezvényt a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Központ támogatta. 

Parczky László

szenttamas.rs