Sport

Szenttamas.rs

 

Egyre népszerűbb a cselgáncs

Ahol a gyerekek fegyelmet, kitartást, elszántságot és tiszteletet tanulnak

A szenttamási városi sportcsarnokban az elmúlt héten megrendezett Turia 2023 elnevezésű, sorrendben a 24. Nemzetközi Cselgáncstornára ezúttal is három korosztályban, több súlycsoportban nevezhettek be a versenyzők (kezdők, fiatalabb és idősebb pionírok). A hét országból érkezett mintegy 650 versenyzővel együtt 56 szenttamási cselgáncsozó is tatamira lépett.

Kocsis Anna fekete öves cselgáncsozó, a szenttamási csapat edzője elmondta, a községben egyre népszerűbb sportágban a fiatalabb és idősebb gyermekek is szorgalmasan dolgoznak, Turia mellett pedig a fokozódó érdeklődés miatt Szenttamáson és Nádalján heti három alkalommal tartanak edzéseket.

− Miután 2021-ben Szenttamásra költöztem, kb. öt hónappal ezelőtt Srdanović Milan főedző felkért, hogy csatlakozzak a cselgáncsozók népes csapatához és vállaljam el a szenttamási csoportok vezetését. Ugyanis csupán a sportegyesület két szenttamási csoportjában több mint 50 gyermek gyakorolja heti három alkalommal ezt a sportágat. Fiúk és lányok egyenlő arányban járnak az edzésekre, és hozzátenném azt is, hogy az itthoni cselgáncsos körökben nagy múltra visszatekintő turiai egyesület hírnevét az utóbbi időben a harcias, kemény és eredményes női versenyzők fokozták. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy egyidőben három helyen is folyik a munka – sorolta Anna, aki már több, mint 20 éve aktívan foglalkozik a küzdősporttal.

Hozzátette, az edzéseket Szenttamáson kedden, csütörtökön és pénteken a késő délután és esti órákban tartják a sportcsarnok kistermében. A kisebbek csoportjába 5 éves kortól, a „nagycsoportba” pedig 10 éves kortól lehet jelentkezni és szeretettel várak mindenkit.

Eddigi sportolói pályafutásáról szólva a szenttamásiak edzője elmondta, a cselgáncsot édesapja, Vadász Károly edző vezetésével a magyarkanizsai Partizan K.O.T. Judo Klub színeiben kezdte, aktív sportolóként igen sok hazai és külföldi versenyen vett részt, Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Hollandiában is versenyzett. A cselgáncs mellett kipróbálta magát szabadfogású birkózásban és SAMBO-ban is.

− A szamárlétra összes fokát tisztességgel kijártam, voltam reszkető és tapasztalatlan kezdő, szerbiai válogatott kerettag, édesapám mellett segédedzőként is dolgoztam, jelenleg pedig saját csapatot vezetek és megtanítom a gyerekeket a fegyelemre, kitartásra, elszántságra, küzdelemre és tiszteletre, ugyanis ezek képezik a cselgáncs alapját – fogalmazott Anna.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs