Hírek

Szenttamas.rs

 

Volt egyszer egy Suhancok

20 év után egy koncert erejéig újra összeállt a szenttamási lakodalmas zenekar

A szenttamási Hagyományápolók Klubjának évzáró ünnepségén 20 év után újra színpadra áll az 1989-ben alakult Suhancok együttes. A fellépés előtt az öltözőben Barna Ferenc, Serfőző László és Rezbár Attila portálunknak elmondták, a csapat valójában már korábban megalakult, csak a legtöbben még túl fiatalok voltak ahhoz, hogy bármi „kézzelfogható” produkciót muzsikáljanak, ezért szorgalmasan gyakoroltak, aminek pár év múlva meglett az eredménye. Elismerte őket a közönség, hiszen a muskátlizene akkoriban (és tegyük hozzá még mindig) igen népszerű volt úgy a lakodalmakban, mint a többi kisebb-nagyobb ünnepségen.

− Nem csak muskátlizenét és mulatósokat játszottunk, hanem örökzöld magyar slágereket, táncdalokat is. A zenekar akkor vált ismertté, amikor a bevonulások alkalmával játszottunk. Mert akkoriban nagy dolognak számított, ha valakit besoroztak katonának. Néha több napig is mulattak a barátok és a rokonság, a bevonuló katonát pedig zeneszóval kísértük a vasút-, vagy a buszállomásra. Így kezdődött a Suhancok története 33 évvel ezelőtt – mondta Barna Ferenc, a zenekar énekese és harmonikása.

Serfőző László, a másik harmonikás szerint a tagcserék ellenére is 15 évig kiválóan működött a csapat, sok vendégszereplésre kaptak meghívást és szinte mindegyik hétvégéjük foglalt volt:

− A két harmonikán kívül az első pár évben Huszár Igor volt a basszusgitáros, 1993-tól Rezbár Attila, Gluvákov Emil helyett pedig Robotka István játszott ritmusgitáron. A dobokat szinte az első naptól kezdve Rozmaring Norbert püfölte, a szakszafonos Balzsanyik Csaba volt. A Suhancok nevét egyébként Csaba édesapja javasolta, mert tényleg suhanc gyerekek voltunk, olyan tinédzserek, kamaszok. Kezdetleges és eléggé hiányos felszerelésünk volt, ezért a fellépésekhez eleinte innen-onnan szedegettük össze, vagy béreltünk megfelelő hangosítást.

A beszélgetésbe bekapcsolódott Rezbár Attila is, aki elmondta, a nyolcvanas évek közepén a zenekar egyik-másik tag otthonában gyakorolt:

− Az első nyilvános fellépésünk annakidején a begluki Helyi közösségben volt, mégpedig március 8-a, a nőnap alkalmából, 1990-ben. Akkor már 20 dalt, dalcsokrot hibátlanul eljátszottunk. Amikor a repertoár végére értünk, újra kezdtük az egészet. Ez is jó buli volt, emlékezetes marad – mondta Attila.

Hozzátette, a kilencvenes évek második felében már nagyon népszerű lett a zenekar, amihez a helyi rádió is hozzájárult, hiszen szombatonként élőben játszották a hallgatók zenei kéréseit.

− Szerintem mindenki emlékszik arra, hogy a rádió az ötödik emeleten volt, és az összes hangszert, továbbá a hangszórókat és a hangosítást kézzel vittük fel, minden egyes alkalommal. De megérte, mert nagyon sokan hallgatták az adást – magyarázta Attila.

Ferenc közben elmesélte, hogy nagyon sok lakodalomban, bálban és egyéb ünnepségen muzsikáltak, Péterrévére pedig évekig visszajártak:

− A Csángó csárdában minden hétvégén játszottunk, ott is aludtunk, mert egyszerűen nem volt értelme hazajönni. Ugyanis hajnalban vége lett a bulinak, délig, vagy délutánig aludtunk, kicsit gyakoroltunk, este pedig jöttek a vendégek és folytatódott a buli. Így ment az hétről hétre, ez volt az igazi suhancélet – tette hozzá mosolyogva. A kérdésre, hogy a zenekar valamelyik tagjának volt-e zenei képzése, Attila elmondta, hogy annakidején általános zenei szakot fejezett, és a mai napig is kiválóan gitározik.

− Abban az időben indult a muskátlizene Szenttamáson is. Nálunk a Hetesfogat és a Szenttamási betyárok zenekar kezdték, rövid idő múlva összeállt a Búzavirág együttes, ezt követően alakult a Suhancok. 1996-ban csatlakozott a zenekarhoz Füstös Attila, aki szintetizátoron játszott, Salamon Rudolf (gitár), Fazekas Tibor (harmonika), a dobokat pedig Rind Norbert vette át. A 2000-es évek elején, amikor a zenekar a csúcson volt, többen kiléptek, így még mielőtt kiadtunk volna egy hanghordozót, a Suhancok feloszlott – emlékezett vissza Ferenc.

Hozzátette, örül annak, hogy 20 év után újra együtt muzsikálnak, annak viszont még jobban, hogy Tóth Attila stúdiójában készül egy különleges hanghordozó, amely az egykor szenttamási zenekarok − köztük a Suhancok dalait is tartalmazza majd. 

P. L.

szenttamas.rs