Egyházi hírek

Szenttamas.rs

 

Szent Tamás ünnepnapja július 3.

A szenttamási templomban tartott ünnepi szentmisét Msgr. Slavko Večerin püspök atya vezette

A szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban 2021. július 3-án ünnepi szentmisével emlékeztek a település nevét viselő Szent Tamás apostolra. A délelőtt 10 órától kezdődő istentiszteletet Msgr. Slavko Večerin püspök atya vezette. A szentmisét a Hiszek című vers, valamint a harmadikos és negyedikes hittanos diákok énekei tették ünnepélyesebbé.

− Szent Tamás apostol ünnepe nem csupán emlékezés Jézusra és tanítványaira, hanem a hit ünnepe is. Azé a hité, amelyek a Jézussal való közösségünkben születnek. Azé a hité, amelyek a vele való találkozást őrzik. Számunkra ez a találkozás az eucharisztia ünneplésénél válik valósággá, úgy, hogy az Úristen a kenyér és bor színében eljön hozzánk – fogalmazott szentbeszédében Mons. Slavko Večerin püspök. Kiemelte, a Szentírás szerint amikor Jézus kereszthalála után feltámadt, Tamás ezt nem hitte el a többi tanítványnak, s azt mondta: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem helyezem ujjamat a szegek helyére, és oldalába nem teszem a kezem, nem hiszem“ (Jn 20,25) − innen a hitetlen (kételkedő) Tamás kifejezés. Jézus a nyolcadik napon aztán megjelent Tamásnak és megmutatta sebeit, s ő már anélkül is hitt, hogy megérintette volna Krisztust, sőt buzgóbb és tántoríthatatlanabb lett a többieknél.

Msgr. Slavko Večerin püspök és a házigazda Zsúnyi Tibor atya mellett az ünnepi szentmisén jelen volt Ft. Szarvas Péter, nyugalmazott plébános, Ft. dr. Szöllősi Tibor, temerini plébános, Ft. Sáfrány Dávid, temerini káplán, Ft. Fuderer László, óbecsei esperesplébános, Ft. Magó László, óbecse újfalusi plébános, Ft. Világos Miklós, moholi plébános, Ft. Balcsák Szilárd, a szabadkai Kisboldogasszony plébániáról, Ft. Szabady Károly, verbászi plébános Ft. Brasnyó Ferenc, kishegyesi esperesplébános és Ft. Szabó Szepesi Csaba, püspöki titkár.

A szentmisén részt vett a Jézus Barát Gyalogtúra Tábor szervező közössége is. 

P. L.

szenttamas.rs