Hírek

Szenttamas.rs

 

Negyvenhárom traktor a Szenttamási Barázdán

A szántóversenynek ezúttal is több kísérőrendezvénye volt

Szombaton 22. alkalommal tartották meg a Szenttamási Barázda elnevezésű szántóversenyt. A szervezők a mezőgazdasági termelést és a mezőgazdasági gépeket kívánták népszerűsíteni, valamint alkalmat nyújtani a gazdák közvetlen tapasztalatcseréjére. Több mezőgép-forgalmazó és vetőmagot, valamint növényvédő szereket gyártó cég is bemutatta újdonságait.

Az idei versenyre is három kategóriában lehetett benevezni, mégpedig: könnyű – A csoport, közép – B csoport és a nehéz – C csoport, azaz egy-két fejes, háromfejes, továbbá négy- vagy többfejes ágyekékkel vagy váltvaforgatókkal. Szombat reggelig a megmérettetésre összesen 43 traktorista nevezett be, akik további tíz traktorral együtt a városközponton keresztül vonultak a rendezvény helyszínére, a Pionír Rt. által felajánlott parcellákra.

A parcellaszámok kihúzását követően a versenyzőknek a bírálóbizottságok tagjai elmagyarázták a versenyszabályokat, 11 órától pedig elkezdődött a szántás. Amíg a traktorosok szántottak, a közönségnek bemutatták a hagyományos, lóval és kézi ekével történő szántást is, a gyerekek és a fiatalok számára pedig különböző műhelymunkákat, vetélkedőket, sportversenyeket szerveztek.

A szántóverseny 13 óráig tartott, majd sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A könnyű járművek csoportjában a legjobban osztályozott versenyző Brano Kovačević volt, a második helyezett Serfőző László, a harmadik pedig Hulala Tibor lett.

A középkategóriában a zsűri tagjai a legtöbb pontot Đorđe Dinjaškinak adták, a második Atanasković Saša, a harmadik pedig Szabó Róbert lett.

A nagy traktorok közül a szántó-forgató ekét Marija Seočanac tudta a legjobban kezelni, második helyen Vladimir Nikolić (Nádalja), a harmadikon pedig Mag Zoltán végzett.

Mind a három csoportban az első helyezett 25 ezer dináros jutalomban részesült, és 7 napos tengerparti üdülésre szerzett jogot a szenttamási sport- és üdültetési központ jóvoltából. A második helyezett versenyzők 20 ezer, a harmadik helyezettek pedig 15 ezer dinárt kaptak.

A szervezők ezenkívül díjban részesítették a legidősebb (Antić Lazar, 1929-ben született) és a legfiatalabb versenyzőt (Szabó Róbert, 12 éves), a legjobb női versenyzőt (Marija Seočanac), a legjobban felszerelt traktor tulajdonosát (Bergel Endre), a legtávolabbról érkezett versenyzőt (Miloš Paulović, Trstenik), valamint az ügyességi versenyen helyezéseket elért egyéneket.

 

Paraczky László

szenttamas.rs