Hírek

Szenttamas.rs

 

Hetvenketten szántottak

Szombaton tartották meg a 23. Szenttamási Barázda elnevezésű szántóversenyt

A mezőgazdasági gépesítés népszerűsítése és fejlesztése, valamint a mezőgazdagságban szerzett tapasztalatok közvetlen megosztása vezérelte a szervezőket a szenttamási Pionír Mezőgazdasági Birtokon szombaton megrendezett hagyományos, immár 23. Szenttamási Barázda elnevezésű szántóversenyen.

Az idei versenyre is három kategóriában lehetett benevezni, mégpedig: Könnyű – A csoport, Közép – B csoport és Nehéz – C csoport, azaz egy-két fejes, háromfejes, továbbá négy- vagy többfejes ágyekékkel vagy váltvaforgatókkal. A versenyt megelőzően mintegy 200 traktor tartott díszfelvonulást a település utcáin.

Az egybegyűlteket a házigazda Pionír Rt. nevében Pajdl Zsuzsa agronómus köszöntötte, majd Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere szólalt fel, aki többek között kiemelte, az idei szántóverseny fölülmúlta az elvárásokat, hiszen több, mint 70 traktorista nevezett be.

A rendezvényt Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, a jövőben az ilyen és hasonló rendezvényekre nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy a mezőgazdaságunkat még magasabb szintre tudjuk emelni.

− Idén a titkárság tízmillió dinárt különített el az ilyen jellegű rendezvényekre, jövőre a rendezvényszervezők és minden egyesület kétszer ekkora forrásra számíthat – mondta Božić.

A megnyitót követően a parcellaszámok kihúzására került sor. Miután a versenyzőknek a bírálóbizottságok tagjai elmagyarázták a versenyszabályokat, 10 órától elkezdődött a szántás. A 72 benevezett traktorista az előre kimért parcellákon a lehető legjobb tudást produkálta, s ez – tegyük hozzá – az átázott versenypályán cseppet sem volt könnyű feladat.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy a rendezvény hangulatos és szórakoztató legyen. Amíg a traktorosok versenyeztek, a közönségnek bemutatták a hagyományos, lóval és kézi ekével történő szántást is, a gyerekek, fiatalok pedig több ügyességi játékot láthattak, próbálhattak ki.

A szántóverseny 13 óráig tartott, és miután a bírálóbizottságok elvégezték a Barázda alapszabályaival összhangban a méréseket, sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A könnyű járművek csoportjában a legjobban osztályzott versenyzőnek a szőregi Bograd Bikić bizonyult, a második helyezett Igor Beli, a harmadik pedig a turiai Pavle Crnojački lett. A középkategóriában a zsűri tagjai a legtöbb pontot a turiai Ranislav Stankovnak adták, a második Đorđe Dinjaški, a harmadik pedig Saša Atansković lett. A nagy traktorok közül a nehéz terepen a szántó-forgató ekét Vladimir Nikolić tudta a legjobban kezelni, a második helyen Nikola Ančić, a harmadikon pedig Pavel Balca végzett. Mindhárom csoportban az első helyezett 25 ezer dináros jutalomban részesült, a második helyezett versenyzők 20 ezer, a harmadik helyezettek pedig 15 ezer dinárt kaptak.

A szervezők ezenkívül díjban részesítették a legidősebb (Antić Lazar, 1929-ben született) és a legfiatalabb versenyzőket (Mag Zoltán és Gložanski Jovan, 2012-ben születtek), a legjobb női versenyzőt, továbbá a legjobban felszerelt traktor tulajdonosát, valamint az ügyességi versenyen helyezéseket elért egyéneket és csapatokat is.

A 23. Szenttamási Barázda közös ebéddel zárult.

  

Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs