Felhívás

Szenttamas.rs

 

Rózsafüzért imádkozni

 

Szenttamáson tavaly óta a nyolcadikosokkal közösen imádkozzuk a rózsafüzért októberben hétköznaponként este 6 órától. Érdekes megtapasztalni a fiatalok hozzáállását, akik az elején félénken, majd a napok múltával egyre bátrabban vesznek részt az ájtatosságban, és a hónap vége felé már könnyedén és szabadon megy ez az ősi imádság. A rózsafüzér titakai mind-mind aktivitásról, cselekvésről szólnak. Olyan szépen leképezi a hívő ember magatartását minden egyes titok. Aki érettünk... utal az önmagunkból való kilépésre, a kiüresedésre, a másikért élt tevékeny szeretetre. Gyakran megjelenik az a gondolkodás, hogy az egyház egy idősödő, lassan mozduló, régi közösség. Amikor azt tapasztaljuk, hogy tinédzserek kezükbe veszik a rózsafüzért és kitartóan imádkoznak, szépen megmutatjuk a világnak és a hitetleneknek Krisztus titakainak időszerűségét.

A rózsafüzérnek megvan az a szépsége, hogy a kezünkben tartva nem engedi a mélázást, dekoncentrációt. Emberekre várva, autóban, szentmise előtt, és még annyi helyen és időben olyan alkalmas a rózsafüzér imádkozása. Milyen gyakran előfordul, hogy a várakozásból spontán elkezdett rózsafüzér-ima ráébresztett a feladatok helyes megoldására. Igen, ilyen nagy kincs nekünk katolikusoknak a rózsafüzér. Időröl-időre találkozok azzal a magatartással, hogy nem tud mit kezdeni magával a kereső ember, ilyenkor ajánlom, hogy kezdje el a rózsafüzért. Egyből megtapasztalja, hogy mennyi mindenkiért és mindenért lehet imádkozni.

Lehet az autó visszapilantóján a rózsafüzér, lehet a nyakunkban, de mindezeknél sokkal jobb helyen van a kezünkben. Gyakran panszkodunk, hogy nincs időnk az imára. Minden másra igen, de valahogy az ima mindig elmarad, hanyagoljuk. Amikor szorul a hurok, valahogy nagyon tudjuk, merre kell fordulnunk. Elhangzik az is, hogy nem tudom, hogyan kell a rózsafűzért imádkozni. Tegyél azért, hogy megtanuld. Olyan jó látni a hónap eleji titok-cserét. Összehozza az embereket. Sok pozitív hatása van a rózsafüzérnek, segít együtt imádkozni, találkozni és áldozatot vállalni. Azt tapasztalom, hogy aki imádkozza a rózsafüzért a Szűzanyához hasonlóan befogadóvá válik Isten szavára. 

Zsúnyi Tibor, plébános (Fotó: Paraczky László)

szenttamas.rs