Hírek

Szenttamas.rs

 

Burgonyát és vöröshagymát kaptak a rászorulók

A jövő héten várhatólag a tüzelőanyag is megérkezik

− A szociális védelemről szóló határozatnak a szegénység enyhítésére előlátott programtervezetének egy része valósul meg a napokban Szenttamáson, a településen ugyanis a rászorulók számára alapvető élelmiszert (burgonyát és hagymát) osztottunk, ami egyúttal az előttünk álló téli időszak első támogatásának számít – mondta Svetlana Dragutinović, a Szociális Központ nemrégiben kinevezett igazgatója.

Az élelmiszer osztásról szólva beszélgetőtársunk elmondta, az eddigi gyakorlattól eltérően kevesebb, mintegy 8 tonna burgonya és 4 tonna vöröshagyma került a nehéz szociális helyzetben élő családokhoz, ugyanis mindkét élelmiszer ára az utóbbi időben jelentősen emelkedett. Ez fontos, hogy felhasználók megértsék, miért érkezett kevesebb mennyiség.

− Burgonyát és vöröshagymát idén már nem osztunk. Jelenleg a tüzelőanyag igénylése és beszerzése van folyamatban, és ha minden jól megy, a jövő héten ezt a munkát is befejezzük. A nehéz szociális helyzetben élő gyermekek számára idén is biztosítunk újévi csomagot. Újabb élelmiszer csomagok osztása a jövő év elején várható, csak még nem tudjuk pontosan, hogy tartós élelmiszereket, vagy inkább más, a felhasználók számára elfogadhatóbb élelmiszereket tartalmazó segélycsomagokat állítsunk össze – sorolta az igazgatónő. Közben elmagyarázta, hogy a burgonya és a vöröshagyma kiosztását a családonkénti szociális felhasználók számától tették függővé: ahol egy, vagy két felhasználó van, ott egy zsák burgonyát és hagymát, három és négytagú családok esetében két zsákkal, az ötnél több, illetve nagycsaládosok pedig három zsák burgonyát és egy zsák hagymát kaptak.

Svetlana Dragutinović elmodta, Biserka Veselinović, az előző igazgató kiválóan megszervezte a központ működését, mindenrő, így a szociálisan hátrányos helyzetben élő családokról, egyedülálló személyekről pontos kimutatás és nyilvántartás maradt, ami nagyban megkönnyíti a további munkát. Szavai szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy az elkövetkező időszakban ezen a téren nincs tennivaló:

− Szerintem továbbra is napi szinten fogadni kell a polgárokat, meghallgatni a problémákat, amelyekkel szembesülnek, és segíteni ahol csak lehetséges – fogalmazott.

Kiemelte, a központ jelenlegi épülete igen régi, és az itt dolgozók számára sokat jelentene, ha sikerülne felújítani, modernizálni. Ezzel kapcsolatban készül egy projektum, amely a jelenlegi épület teljes felújítását tartalmazza, csupán a megfelelő pályázatra várnak.

 

Parczky László

szenttamas.rs