„Szülőföldön magyarul"

Szenttamas.rs

SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL

Lezárult az idei tanévre vonatkozó Szülőföldön magyarul pályázat

 

Május 3-án véget ért az idei iskolaévre vonatkozó Szülőföldön magyarul című pályázat. A támogatásra magyar nyelven tanuló diákok és egyetemi hallgatók mellett az óvodás korú gyerekek részére is volt pályázási lehetőség. A pályázatokat idén heti két alkalommal a szülők a VMSZ irodában adhatták át, április 3-tól május 3-ig. A temerini CMH iroda munkatársa, Belić Tóth Katalin portálunknak elmondta, hogy a nevelési, oktatási támogatás, illetve hallgatói támogatás igénylésére a 2023/2024-as tanévre a szülők kérelmüket kizárólag elektronikusan a mipont.hu felületen nyújthatták be, vagyis az űrlapot online kellett kitölteni, majd aláírni és az iskolalátogatási igazolással eljuttatni az irodába. Az említett egy hónap alatt 270 gyerek szüleitől 183 kérelmet vett át. Közülük 58 óvodás, 151 általános iskolás, 61 középiskolás. Idén három egyetemista is pályázott, akik akik teljes mértékben, vagy részben magyarul tanulnak.

− Tavaly öttel több, azaz 188 kérelmet vettem át, ami annyit jelent, hogy valamelyest csökkent a magyar nyelven tanulók száma, azaz jelenleg 270 felett van. Vannak olyan családok, ahol több iskolás korú gyermek él, ők egy űrlapon adták át a pályázati kérelmet, ezért tűnik úgy, hogy eltérés van az adatok között – magyarázta Katalin.

Szavai szerint sok szülő még nem kezeli magabiztosan a számítógépet és az okostelefont, akadtak olyanok is akiknek nem volt e-mail címük, kitöltéskor többen véletlenül azt írták be, hogy gyermekük Szenttamáson született, holott a községben évtizedek óta nincs szülészet. A technikai dolgok megoldásánál az önkormányzatban dolgozó magyar képviselők is segédkeztek, ami egyúttal felgyorsította a folyamatot, zökkenőmentes volt a munka és a szülőknek nem kellett sokáig várakozni.

 

 

P.L.

Közzétette: Németh Dezső

2024. május 5. 07 óra

szenttamas.rs