Hírek

Szenttamas.rs

 

Tartományi támogatás három szenttamási projektumnak

Felújítsák a Szabadság-szobrot, valamint virtuális atlasz és állandó kiállítás készül

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke 136 olyan szerződést írt alá, amelyek célja a vajdasági kultúrális örökség megvédése és ápolása, ezen belül pedig népművészet védelme és megőrzése. A projektumok össz értéke meghaladja a 40 millió dinárt, a pályázatot pedig a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság írta ki.

A pályázaton három szenttamási projektum együttesen több mint egymillió dinárt kapott.Egyet az önkormányzat, kettőt pedig a Kultúrotthon nyújtott be.

− Az első projektum, amely pozítív elbírárásban részesült a Szabadság-szobor felújítására vonatkozik, amire a titkárság félmillió dinárt hagyott jóvá. A tervek szerint a második világháborúban elesett harcosok emlékművének tetején lévő, fáklyát tartó női szobrot 60 év után teljesen felújítsák. Megerősítésre kerül továbbá a hosszú tartóoszlop és a körülötte lévő lépcsők is. A községi költségvetésből a Szabadság-szobor felújítására további egymillió dinárt láttunk elő, a hiányzó részt pedig a Műemlékvédő Intézettel közösen a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium által biztosítjuk. Az emlékművet, amely Stevan Bodnarov munkája 1954-ben emelték, és a szenttamásiak itt emlékeznek azokra, akik életüket adták a szabadságért – fogalmazott Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

A második projektum, amelyet a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatott a szenttamási Kulturális Elektronikus Atlasz elnevezést kapta, a portál pedig azzal a céllal készül, hogy egy helyen bemutassa a kisváros kulturális és szellemi örökségét. A honlap további célja, hogy tájékoztassa az érdeklődőket a helyi rendezvényekről, emlékművekről, valamint az itteni turisztikai kínálatról − magyarázta a polgármester. Hozzátette, a titkárság ezt a projektumot 400 ezer dinárral támogatta.

A harmadik támogatás a nádaljai születésű Momčilo Tapavica építész és sportoló nevéhez fűződik. Tapavica magyar színekben részt vett az első, modern kori olimpiai játékokon, és Athétban érmet is szerzett. Később számos épületet tervezett Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és vidékünkön is. Különösen kiemelkedik munkái közül a Matica srpska újvidéki épületének tervezése, amely 1912-ben épült fel. A nádaljai Helyi Közösségben a róla készült fotókból egy állandó kiállítás nyílik, mondta Sonja Stojnović, a szenttamási Kultúrotthon igazgatója.

A szerződések aláírásakor Igor Mirović kiemelte a tartományi kormány fontosnak tartja a hagyományos népművészet ápolásával, bemutatásával és népszerűsítésével, valamint az ingó és ingatlan kulturális örökség kutatásával, védelmével és megőrzésével kapcsolatos projektumok támogatását, és köszönetet mondott mindazoknak, akik ápolják és őrzik ezeket a hagyományokat.

 

Paraczky László

Fotó: G. D.

szenttamas.rs