Hírek

Szenttamas.rs

 

Tartományi támogatás fásításra

Fásítást támogat a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság

 

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, vízügyi és erdészeti államtitkár 43 millió dinár vissza nem térítendő eszközökről szóló szerződést írt alá tegnap hat vajdasági község, közöttük Szenttamás képviselőjével.

− A szerződés értelmében községünk 600 ezer dinárt kapott, a pénzből ezúttal Turián fásítunk, mégpedig három hektárnyi területen. A támogatásnak köszönhetően közel 5000 kocsányos tölgyfacsemete vásárlására és ültetésére van lehetőség. Az előkészületek már elkezdődtek, hogy az ültetést a növényzet november végétől március elejéig tartó ún.nyugalmi időszakában be tudjuk fejezni. A szenttamási önkormányzat és a helyi kommunális közvállalat kiválóan együttműködik a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti Titkársággal, ez a projekt egyike a közöseknek – mondta Miloš Jovanović, a szenttamási Graditelj Közvállalat igazgatója.

A szerződések aláírását követően Čedomir Božić tartományi titkár kiemelte, az erdészeti költségvetési alap 50 millió dinárt tesz ki, ebből a nyertes pályázók 43 millió dinárt kapnak, az összeg nagyobb részét a Vajdaság Erdői Közvállalatnak ítélték oda:

− Felszólítjuk az önkormányzatokat, hogy a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti Titkárság által elkülönített forrásokat erdőtelepítésre fordítsák, mert fontos, hogy közösen dolgozzunk Vajdaság erdős területeinek növelésén – hangsúlyozta Božić. Kiemelte, a titkárság idén hektáronként 30 százalékkal növelte az erdősítésre igényelhető támogatási pályázatok összegét. Így kemény lombos fák erdősítésére hektáronként 200 000 dinárt, puha lombos fák erdősítésére 160 000 dinárt, akácosok telepítésére pedig 130 000 dinárt irányoznak elő.

A szenttamási Graditelj és a Vajdaság Erdői Közvállalat mellett az újvidéki székhelyű Alföldi Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet, a kikindai Kikinda Kommunális Közvállalat, a titeli Komunalac Közvállalat és a bácspalánkai Luka Közvállalat kapott támogatást facsemeték vásárlására.

 

Paraczky László

szenttamas.rs