Hírek

Szenttamás.rs

 

Elkezdődött a téli tábor

 

A Hagyományápolók Klubjának a szervezésében az általános iskolás gyerekek számára 21. alkalommal rendezik meg a téli kézműves tábort a téli szünetben január 3-a és 7-e között.

Forgács Ibolya, a klub elnöke az idei táborról elmondta, a gyerekeknek ezúttal nem kell sem az ebédhez, sem pedig a tábori költségekhez hozzájárulniuk, a téli tábort ugyanis teljes egészében a tartományi oktatási titkárság és az önkormányzat támogatja: ‒ Már annyira népszerű a téli tábor, hogy hirdetni sem kell, csak azt, hogy mikor kezdődik. Az idén úgy sikerült, hogy négy naposra terveztük. A támogatóknak hála, a munkához sokkal több anyagot tudtunk biztosítani, de az ebéd költségeit is fedezzük. Reméljük, hogy az mellett, hogy szép munkák készülnek, az idén is mindenki jól érzi magát nálunk, és új barátságok kötődnek – mondta a klub elnöke.

Robotka Angéla, a klub elnökségi tagja oktatóként volt jelent az első napon. Mint mondta, olyan piszmogós munka vagy más néven pepecselés folyt egész idő alatt, olyan apróbb tárgyakat készítettek, amelyeknél hosszabb száradási idő szükséges: ‒ Először apróbb gipszformákba gipszet öntöttünk, majd amikor az megkeményedett, a gyerekek befestették őket. A különböző virágformáktól az állatfigurákon át több apró tárgy, alakzat készült, és jelenleg mindegyiken szárad a festék. Holnap átkenjük őket színtelen lakkal, majd a hátuljára mágnest ragasztunk. Nem nehéz kitalálni, hogy hűtőmágnesről van szó, amit a többi, itt készített munkával a szombati kiállítást követően hazavihetnek a gyerekek. A másik érdekes dolog, amit ma készítünk, egy fonállabda, ami úgy készül, hogy a felfújt lufikra több, ragasztóba mártott fonalat teszünk. Miután a fonál megszárad, kilyukasztjuk a lufit, és megmarad a fonállabda, ami már magába is szép dísz, de kosarat is lehet belőle készíteni. A hagyományos mesterségek közül ma a kosárfonás és a táskaszövés az aktuális, ezt is nagy figyelemmel kísérik a gyerekek, főleg az idősebbek, vagyis a felsősök. Fafaragást, bőrözést az idén nem iktattunk be a tábor munkájába, mert túl sokan vannak az alsósok, akik az ehhez szükséges szerszámokkal nem tudnak bánni – magyarázta Angéla. Hozzátette, mindennek ellenére a tábor megtartja hagyományos, kézműves jellegét, hiszen a kosárfonás és szövés mellett lesz még csuhéfonás, gyöngyfűzés, fonálfonás és nemezelés is. Közben már elkészültek a vékonyra tekert papírrudak, amelyeket ugyancsak felhasználnak, különböző tárgyak, pl. kosár készítésére.

Romoda Nándor az első téli tábortól a kosárfonás mesterségére tanítja a gyerekeket. Az egyébként zöldségtermesztéssel foglalkozó kosárfonó elmondta, ilyenkor télen kevesebb a kinti munka, így marad ideje a táborban lévő gyermekekkel foglalkozni: ‒ Minden évben nagy az érdeklődés a kosárfonás iránt. A gond az, hogy tavaly a Krivaja folyó kotrásakor szinte minden fűzfát kiszedtek, ami a parton volt, még azokat a dugványokat is tönkretették, amelyeket pár éve ültettem. Ennek ellenére sikerült valamennyi vesszőt biztosítani, néhány kosárra elég lesz. A gyerekek csinálják is, de csak az idősebbek, mert a kisebbeknek sokkal nehezebb dolgozni a vesszővel, erős ujjak kellenek az ilyen munkához – mondta mosolyogva a szenttamási kosárfonó.

A konyhán közben a klub asszonycsoportja serénykedett, akik az ebédet készítették a táborozóknak. Nesebik Erzsébet elmondta, az asszonyok kora reggel már itt vannak, a gyerekeket meleg terem és forró tea várja: – Ma hamis húsleves, fasírt és krumplipüré lesz az ebéd, de tervben van a spagetti és a csirkepaprikás is. Folyamatosan főzzük a teát, és kiszolgáljuk a gyerekeket – mondta a csoport vezetője.P. L.