Művelődés

Szenttamas.rs

INTERAKTÍV KIRÁNDULÁS A TUDOMÁNYOK ÉS A MŰVÉSZETEK VILÁGÁBAN
AZ ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

            A január eleji időjárás szokatlan meleggel lepett meg bennünket, így a hógolyózás, korcsolyázás helyett kellemes időtöltést jelenthet egy-egy rövidebb kirándulás. Sokan, sokszor képesek vagyunk napokig utazni, hogy megcsodáljunk egy-egy történelmi emlékhelyet, természeti jelenséget, közben megfeledkezünk arról, hogy saját régiónk látnivalóit sem fedeztük fel, nem ismerjük a kirándulásra, kikapcsolódásra alkalmas helyeket, pedig környezetünkben is található bőven felfedezésre érdemes hely.

Than Emlékház 1

            Kicsik és nagyok számára egyaránt – a tudományt, a művészetet és a szórakozást ötvözve – kínál tartalmas kikapcsolódásra, tanulásra lehetőséget az óbecsei Than Emlékház. A Than fivérek újjáépített szülőházának avatóünnepségét tavaly áprilisban tartották. Than Mór festőművész 1828-ban, Than Károly, a kor egyik kiemelkedő vegyésze pedig 1834-ben született ebben az emlékházként felújított épületben.
Than Mór művészetében elsősorban magyar történelmi és mitikus eseményeket dolgozott fel, de vásznain megörökítette a szerb és más európai nemzet kortárs és történelmi személyiségeit is. Zsánerképben Újoncozás az 1848 előtti időkből címmel a kritikusok szerint megfestette a magyar kritikai realizmus első alkotásának számító vásznát. Budapest rangos középületei: a Nemzeti Múzeum, az Operaház, a Vigadó, a Keleti pályaudvar, a főváros és a vidék, elsősorban Bácska templomai őrzik freskóit, vitrázsait, vásznait, oltárképeit. Than Károly érdeklődése és munkássága a kémia egész területére kiterjedt, a legkülönbözőbb kémiai jelenségeket sokoldalúan közelítette meg, és képes volt a nagyobb összefüggések fölismerésére, szigorú logikája pedig hozzásegítette az ebben az időszakban különlegesen fontos fogalmi tisztánlátáshoz. Kivételesen alapos kísérletező volt, figyelme mindig kiterjedt a lehetséges hibaforrásokra. A szervetlen, az analitikai és a fizikai kémiában máig érvényes alapvető fontosságú felfedezéseket tett. Meghatározó fontosságú volt az egyetemi és a középiskolai kémia oktatás megszervezésében, tudományszervezői tevékenysége a Magyar Tudományos Akadémián és tudomány-népszerűsítő munkája a Természettudományi Társulatban.
Az idegenforgalmi és kutatási célokra szolgáló emlékházban a Than fivéreknek szentelt emlékszobákat, a kiállítást és az interaktív parkot tekintheti meg a látogató. Than Mór alkotásainak a reprodukciói között megtalálható az a két festménye – a Mindenszentek és a Szent Tamás apostol – is, amelyeknek az eredetije a szenttamási katolikus templomban található.

A több mint 400m² alapterületű épületben a művésznek és a tudósnak szentelt szobán kívül az épület tartalmaz egy optikai, fizikai és kémiai törvényszerűségeket bemutató kiállítást is, amelyen 27 tudományos interaktív játék, eszköz kapott helyet. Ezek az eszközök látványosan és játékosan mutatnak be különböző fizikai jelenségeket és természeti törvényszerűségeket (Tautochron paradoxon, Püthagorasz tétel, Newton bölcsője, Bermuda-rejtély, Leonardo hídja stb.). Az interaktív tudományos kiállítás, látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatja be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát, és nem csak gyerekeknek, de bármely korosztálynak feledhetetlen élményt nyújt. A december 26-án nyílt Matematika és a természet című kiállítás azt hirdeti, hogy a világ, amelyben élünk, tele van olyan mintákkal, melyeket körülírhatunk a matematika segítségével.

Than Emlékház 3

            Remélem, ezt a helyet felfedezik a szülők, továbbá a számtan-, a fizika- és a kémiatanárok is, hogy gyermekeikkel, diákjaikkal együtt ismerjék meg játékos módon a természet törvényszerűségeit.

Than Emlékház 4    Than Emlékház 5

            Az emlékház minden munkanapon 10 és 19 óra között várja a látogatókat, a belépőjegy ára 200 dinár egyszeri belépésre, a bumeráng belépőjegy pedig 400 dinárba kerül. Bővebben a www.than.rs honlapon tájékozódhatnak.
HFH