Hírek

Szenttamas.rs

 

Dübörögtek a gépek, főtt a bableves

Több száz érdeklődőt vonzott Szenttamásra a hatodik traktoros találkozó és bográcsfőző verseny

A szenttamási traktorfesztivál szervezőbizottsága július 17-én immár hatodik alkalommal rendezte meg a Szenttamási Traktoros Találkozót. A rajcsúri városrészben, az egykori piactéren megtartott rendezényt mezőgazdasági kiállítás és traktoros vetélkedő, délután pedig bableves-főző verseny kísérte. A szervezők a látogatók és a gyerekek számára is terveztek meglepetéseket, sok-sok nyereménytárgy talált gazdára. Az ünnepélyes felvonulást ezúttal is a megnyitó előtt tartották, így déli 12 órától rendőri kísérettel mintegy 65 traktor dübörgött végig Szenttamás utcáin.

A rendezvényt Milena Alargić, a Községi Képviselő-testület elnöke nyitotta meg, aki emlékeztette a jelenlévőket, hogy a községben a fő foglakozás és megélhetési forrás a mezőgazdaság, ebből kifolyólag pedig minden évben két jelentős rendezvényt szerveznek: a Szenttamási Barázdát és a Traktorfesztivált: − Ez már a hatodik traktoros rendezvényünk, amelyre idén is szép számban jelentkeztek a négykerekű munkagép kedvelői. A felvonulás és az alkalmi műsor mellett, a szervezők kísérőrendezvényeket, különböző vetélkedőket, traktorvezetéssel kapcsolatos ügyességi játékokat is beiktattak. Nem kevésbé fontos, hogy a rendezvényeken lehetőség nyílik arra, hogy a mezőgazdasági termelők megosszák egymással tapasztalataikat, megismerjék az új technológiákat, gépeket és felszerelést – mondta a szenttamási kkt elnöke.

Kocsis Krisztián agronómus, a szervezőbizottság tagja elmondta, az eddigi rendezvényektől eltérően az idei sokkal gazdagabb, hiszen a kísérőrendezvények között tarka műsorok és kisebb mezőgazdasági kiállítás is szerepelt. Hozzátette, a tömegességhez valószínűleg a sok értékes nyeremény is hozzájárult, hiszen a tengerparti nyaralástól kezdve a különféle mezőgazdasági eszközökig és felszerelésig több ajándéktárgy és utalvány került kiosztásra.

Szabó Róbert, a szenttamási helyi közösség tanácsának tagja, az ügyességi játékok szervezője szerint az első két traktoros találkozó szerényre sikeredett, de folyamatosan újabb tartalmakkal bővítették, így az esemény ma már egy komoly mezőgazdasági rendezvénnyé nőtte ki magát, amire büszkék lehetnek a szenttamásiak.

A találkozón a kiállított traktorok és mezőgépek jelentős részét tartományi, köztársasági, valamint a Prosperitati Alapítvány támogatásaiból vásárolták meg. Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke elmondta, a legjobb termőföldek Becse és Temerin mellett Szenttamáson vannak, évtizedek óta itt érik el a legjobb hozamokat a gazdák, és ez meg is látszik a kísérőrendezvényként beiktatott kiállításon, amelyen rengeteg nagy gép és kapcsolható eszköz látható.

− A kiállított mezőgépek egy része a Prosperitati Alapítvány támogatásával került a termelőkhöz, de itt vannak a köztársasági és tartományi támogatásokból vásárolt gépek is. Mindez azt bizonyítja, hogy ennek a községnek hatalmas új, és egyre újuló gépparkja van. Ezek a találkozók arra engednek következtetni, hogy jelentős fejlődés tapasztalható a mezőgazdaságban. A vajdasági mezőgazdasági géppark lassan megújul, és nyilván ez azt mutatja, hogy az itteni mezőgazdaság még erősebb, még hatékonyabb tud lenni a következő időszakban – mondta Nagy Imre.

A gyorsasági versenyt Balzam Zoltán nyerte, a második helyre Forgács Szabolcs és Nagygellért István került, a harmadik Balzam Andor lett. Az ügyességi versenyben az első helyen Čobanov Slobodan végzett, a második helyet ketten osztották, Balzam Andor és Paroški Lazar, míg a harmadik Szöllősi Lóránd lett. A harmadik versenyszám a Ki a legerősebb kategória volt, itt Šarčev Ivan győzött, Čobanov Slobodan a második, Pekality Attila pedig a harmadik helyen végzett. Az első díj tíznapos tengeparti nyaralás volt, a második díj körfűrész, de ezen kívül még sok értékes nyeremény talált gazdára. Így a legidősebb traktort Miloščin Miodrag vezette, a legidősebb sofőr Szokola Lajos volt, a legfiatalabb Szabó Robi, az egyedüli női versenyző pedig Füstös Diana.

A gyerekek számára csizmahajítási és kerékgurítási versenyt szerveztek. A délután folyamán megrendezett bableves-főzőversenyt a pirosi Cseke Istvány és csapata nyerte, a főnyeremény itt is tíznapos nyaralás volt.

Miloščin Miodrag lapunknak elmondta, autószerelőként semmi sem köti a mezőgazdasághoz, ennek ellenére évek óta gyűjti és javítja a régi traktorokat is. Jelenleg 10 oldtimer traktora van, közülük az egyikkel részt vett a felvonuláson: − Ez egy Porshe Junior 108-as, 800 köbös, 14 lóerős traktor, 1960-ban gyártották. Teljesen üzemképes, de még sok apróságot rendbe kell szedni rajta. Nincs használatban, csupán bemutatókra viszem – mondta Miodrag.

Füstös Diána, a traktoros felvonulás egyetlen női résztvevője elmondta, hogy 19 éves, mezőgazdasági családban nőtt fel és kicsi kora óta vezet traktort: − Mezőgazdasági középiskolát végeztem, sokat dolgoztam a határban. Nekem a traktorvezetés olyan, mint másnak a bicajozás. Mindennek ellenére úgy döntöttem, hogy beírom az egészségügyi középiskolát, mert az a terület vonzóbb számomra – monda a díjazott traktorvezető.

A fesztivál résztvevői és a vendégek számára a helyi Hagyományápolók Klubjának asszonyai három üst bablevest főztek, a rendezvény pedig az esti órákig jó hangulatban folytatódott. 

Szöveg és fotó: Paraczky László

szenttamas.rs