Hírek

Szenttamas.rs

 

Dübörgés és fakanál

Traktoros találkozót és bográcsfőző versenyt szerveztek Szenttamáson

A szenttamási Traktorfesztivál szervezőbizottsága és a Citadella Civil Szervezet vezetősége a lóversenypálya melletti területen 2022. június 11-én hetedik, illetve kilencedik alkalommal rendezte meg a traktoros találkozót és bográcsfőző versenyt.

A rendezvényre mintegy 80 traktor érkezett, ebből 70 erőgép tulajdonosa jelentkezett be a szervezőknél, és dübörgött végig rendőri kísérettel 13 és 14 óra között a település utcáin, népszerűsítve így a rendezvényt és annak versenyjellegét. A két nagyszabású rendezvény közös megnyitója 14 órakor volt, ezt követően a szakácsok előkészítették a főzéshez szükséges kellékeket és tüzelőt, a traktorvezetők pedig több ügyességi versenyen vehettek részt.

Kocsis Krisztián, a traktoros találkozó egyik szervezője elmondta, minden évben törekszenek az előzőnél magasabb színvonalú rendezvényt tartani, a fő cél pedig a mezőgazdasági erőgépek és eszközök népszerűsítése.

− A traktorvezetők ezúttal is versenyezhettek, az érdeklődők számára különböző vetélkedőket szerveztünk, kiválasztottuk a legidősebb és legmodernebb traktort, a legfiatalabb és legidősebb traktorvezetőt, a legtisztább traktort stb., továbbá a gyermekek és a felnőttek számára is voltak ügyességi versenyek, sok-sok jutalom várt gazdára.

Brasnyó Nándor, a Traktoros Találkozó Egyesület elnöke kiemelte, a traktorosok számára három ügyességi játékot szerveztek.

− Mind a három verseny az erőről, a gyorsaságról és a pontosságról szól. Nem szoktuk őket előre bejelenteni, mert meglepetés a versenyzőknek. Ezenkívül külön játékok is voltak, például a traktortolás, kötélhúzás és csizmadobálás.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes a gazdákhoz szólva elmondta, egy nappal korábban jelent meg az a tartományi pályázat, amely az ehhez hasonló rendezvények támogatásáról szól.

− Egy 10 millió dináros keretösszeggel tudnak önkormányzatok, civil szervezetek pályázni ilyen rendezvényekre egészen július 14-éig. Szeretném elmondani, hogy a szervezőknek sok sikert kívánok, kövessék ezeket a pályázati lehetőségeket, és éljenek vele, mert hozzá tudunk ahhoz járulni, hogy ezek a rendezvények még népesebbek és még sikeresebbek legyenek – fogalmazott a segédtitkár. Kiemelte, a titkárság második alkalommal írt ki olyan pályázatot, amelyen kapcsolható eszközökhöz tudnak jutni a gazdák. Tavaly az erre szánt keretösszeg 100 millió dinár volt, idén ezt 242 millió dinárra emelték, a pályázati eredményeket pedig rövidesen közzéteszik.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere az ünnepi megnyitón gratulált a szervezőknek, hogy sikeresen összehívtak ennyi termelőt, és így megmutathatták gépezetüket, tudásukat, ügyességüket.

− Köszönet a szervezőknek és a helyi közösségnek, akik saját szervezeteik által támogatják termelőinket, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy ez az ágazat az előrehaladás és fejlődés útjára lépjen. Ez a rendezvény is azt hivatott bizonyítani, hogy az itteni gazdák tevékenységük során készek szembesülni a kihívásokkal, és ezt a jó eredményekkel igazolják – mondta a polgármester.

Mikustyák Éva, a szenttamási Citadella egyesület tagja elmondta, a bográcsfőző verseny az idén a traktorfesztivál kísérőrendezvénye lett, és kilencedik alkalommal rendezték meg.

− A nagy népszerűségnek örvendő versenyt két évvel ezelőtt a járvány miatt nem szerveztük meg. Idén igen nagy az érdeklődés, 33 csapat nevezett be, a szenttamásiak mellett Jánoshalmáról, Kúláról, Óbecséről, Péterrévéről, Tiszakálmánfalváról is érkeztek résztvevők. A szervezők minden csapat számára 3 kg húsról, kenyérről, tűzifáról és pólóról gondoskodtak, a zsűri 18 órára várja a mintákat – mondta a főzőverseny egyik szervezője.

Amíg a traktorvezetők, a felnőttek és a gyerekek ügyességi versenyeken vettek részt, a színpadon folyamatosan élőzene szórakoztatta a jelenlévőket és a folyamatosan érkezőket.

A kérdésre, hogy milyen kritériumok alapján pontoznak a főzőversenyen, az adai Nagypál Nándor, a zsűri elnöke lapunknak elmondta, a sertéshúsnak nincs olyan jellegzetes íze, mint a birka- vagy a marhahúsnak, ezért nagyon oda kell figyelni a fűszerezésre.

− A túl sok fűszer elveszi a hús ízét. Fontos a jó minőségű paprika, mert a szép szín mellett az ízhatást is fokozza. Zsírban oldódik, ezért ajánlatos kicsit később beletenni a bográcsba. A főtt állaga is fontos. Kell, hogy legyen szaft, de nem túl sok, mert akkor pörkölt lesz belőle, vagy könnyen odasül. Külön ügyeljünk arra, hogy az étel ne legyen túl zsíros – mondta a zsűri elnöke.

Ami a traktoros ügyességi verseny győzteseit illeti, az első versenyszámban Forgács Szabolcs volt a legjobb, a második Szabó Róbert, a harmadik pedig Szöllősi Lóránt lett. Ebben a kategóriában két vigaszdíjat is kiosztottak, mivel Bogdan Gložanski és Brasnyó István egyforma idővel, mindössze egy másodperccel maradt le a dobogós helyezésről. A másik versenyszámban (traktortolásban, -tolatásban) Szőllősi Lóránt bizonyult a legjobbnak, a második Debeljački Žarko lett, a harmadik helyre Čobanov Slobodan került. Díjat kapott még a fesztivál legfiatalabb traktoristája, Balázs Tamás (9 éves), a legidősebb, Szokola Lajos (73 éves), a legtávolabbról érkező versenyző a pirosi Cseke István, valamint Kocsis Csongor, a legtisztább traktor tulajdonosa, a két női versenyző Füstös Sarolta és Forgács Boglárka stb.

A bográcsfőző versenyt a Tuk plus csapat nyerte, második a Ravnogorci csapat, a harmadik helyen pedig Szenttamás testvérvárosa, Jánoshalma csapata végzett.Paraczky László

szenttamas.rs