Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamáson is kivonultak a gazdák

Pénteken délelőtt már harmadik napja vonult a mintegy 20 traktorból álló menetoszlop Szenttamás Újvidék felőli bejáratához, csatlakozva így ahhoz a megmozduláshoz, amelynek célja a földtörvény módosítási és kiegészítési javaslatának parlamenti eljárásból való visszavonása. A szenttamási mezőgazdászok is egyetértenek azzal, hogy a jogszabály a mágnásokhoz és a külföldiekhez viszonyítva hátrányos helyzetbe hozza a kisgazdákat, illetve a családi gazdaságokat.

Marko Stepanov gazda traktorával csütörtökön csatlakozott a tiltakozókhoz. Mint mondta, kitartanak, amíg indítványukat el nem fogadják.

− Délelőtt 10-től este 6 óráig vagyunk kint, amíg meg nem beszélik a dolgokat. Ha mégsem egyeznek meg, lezárjuk az utakat, pontosabban minden órában megállítjuk a forgalmat, amíg a politikusok és képviselőink meg nem egyeznek – mondta a szenttamási termelő. Egyúttal elégedetlenségének adott hangot, hogy az araboknak 100 euróért is bérbeadják a földet, a hazai termelők pedig ugyanazért 400500 euró bérletet is fizetnek hektáronként. Megjegyezte, könnyű 50 fős munkaerőt alkalmaznia annak, aki potom áron 3000 hektár földet bérel. Hozzátette, az állami földek bérbeadásánál az állatenyésztők élveztek elsőbbséget, ők most nem jöttek ki a többi termelővel tüntetni, mert ez a helyzet számukra kedvező. Senki sem ellenőrzi ugyanis a jószágállományt, a tenyésztők 20 évre bérbeveszik a termőföldet, és mindenki jól jár, kivéve  a kistermelőt.

A szenttamási tiltakozókhoz pénteken délután még néhány traktor csatlakozott. Egyelőre nincs útzárlat, a gazdák a traktorokat 2-3 óránként rövid időre csak melegedés céljából üzemeltetik.

Traktorok Szenttamáson 2015. november 27.

P. L.