Hírek

Szenttamas.rs

 

Tribün a HPV vírusról

Fontos időben megismerni a betegséggel járó kockázatokat

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése volt a témája annak az előadássorozatnak, amelyet a szenttamási önkormányzat, az Egészségügyi Tanács és a Dr. Đorđe Bastić Egészségház szervezett. A helyi Zsebszínházban tartott előadásra több mint kétszáz, főleg fiatal érdeklődő volt kíváncsi, az előadók pedig dr. Vlastimir Kladar nőgyógyász és dr. Lazer Olga gyermekorvos voltak. Mindketten kiemelték, a humán papilloma vírust felölelő témakör folyamatosan aktuális, Szerbiában azonban a polgárok tájékozatlansága miatt tovább terjed és veszélyt jelent az itt élők életére.

− Az ilyen jellegű előadások nagyon fontosak a fiatalok fejlődése és az egészségügyben való megfelelő oktatásuk szempontjából. Időben fel kell hívni figyelmüket a kockázatokra amelyeknek kiteszik magukat, amikor felelőtlenül viselkednek egészségükkel kapcsolatban. Folyamatosan tájékoztatni kell őket, mert csakis így alakulhat ki a megelőzés fontossága. Mindez nem csak a HPV vírusra, hanem az összes többi betegségre vonatkozik. Az egészségügyi tanács összejövetelein egyéb témák is megvitatásra kerülnek, különböző fórumokat is tervezünk, ugyanis a társadalom fejlődéséhez egészséges emberekre van szükség. Feladatunk, hogy a legtöbb kockázatot minimálisra csökkentsük, és támogassuk a szülőket és gyermekeiket a felelősségteljes magatartás és az egészségükhöz való hozzáállás kialakításában. Ma két kiváló szakember, dr. Vlastimir Kladar nőgyógyász és dr. Lazer Olga gyermekorvos járult hozzá a cél megvalósításához a témához kapcsolódó előadásaival − mondta dr. Ilija Gazepov, az egészségügyi tanács elnökhelyettese.

Kifejtette, a HPV – humán papilloma vírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg attól függően, mikor azonosították az adott típust. Egyes törzsek onkogének, méhnyakrákot és más rosszindulatú betegségeket okoznak.

A fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed. A fertőzött emberek többségénél (10-ből 9) soha nem jelentkeznek tünetek vagy egészségügyi problémák. Ha mégis tünetek alakulnak ki, azok változatos formában jelenhetnek meg. A nemi szervek tájékán karfiolhoz hasonlító felületű szemölcsök alakulnak ki. A legjellemzőbb előfordulási hely a kézfej vagy a talpak. A talpakon a szemölcs akár befelé is nőhet, ami komoly fájdalommal járhat. A genitális szemölcsök mellett kialakulhat különböző gyulladás (a szeméremtesten és a végbélnyílás környékén), kondillóma és rák.

A kérdésre, hogy létezik-e megfelelő védőoltás az előadók elmondták, a HPV elleni védőoltás képes megelőzni a fertőzést a vírus azon típusai esetében, amelyek megtalálhatók a vakcinában. A HPV oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak: a meglévő HPV-fertőzést, vagy a HPV-fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek.

Az egészségügyi előadást Turián és Nádalján is megszervezték.

  

Szöveg: Paraczky László

Fotó: Aleksandar Berić

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs