Hírek

Szenttamas.rs

 

Tegeződő viszonyban a természettel

A természetben alkottak, dolgoztak és kutattak a turiai általános iskola diákjai

Tegeződő viszonyban a természettel elnevezéssel egész délelőttöt betöltő foglalkozásokat tartottak a turiai Petar Drapšin Általános Iskola diákjai a Beljanska Bara Természetparkban. Az összejövetelt a szenttamási önkormányzat és az iskola dolgozói szervezték azzal a céllal, hogy a gyakorlatban ismételten felhívják a gyermekek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára és arra, hogy annak rendezése milyen előnyökkel jár mindenki számára.

A diákok művészeti és ökológiai csoportokba osztva számos játékkal, kézimunkával és vetélkedővel bizonyíthatták mindazt, amit eddig természetvédelemből megtanultak.

Slavica Jovanov tanítőnő elmondta, miután a környék egyik legszebb és legnépszerűbb pihenőhelyén mindenki elfoglalta az őt megillető helyet, a kis művészek, szobrászok, költők, biológusok és botanikusok nekiláttak a munkának, a többi gyerek pedig az egészségösvényt járta végig:

− Két célunk volt: az egyik az, hogy felkutassunk és gyűjtsünk legalább öt fajta gyógynövényt, a másik pedig az, hogy olyan növényeket keressünk, amelyekből az itt lakó madarak fészket raknak maguknak. Körbejártuk az egész Beljanska barát, dolgoztunk, és egyúttal jót szórakoztunk. A legfontosabb az, hogy sok növényt sikerült felismerni és begyűjteni – mondta a tanítónő.

Amíg a kis kutatók az egészségösvényen voltak, addig a művészek, festők, szobrászok szorgalmasan dolgoztak. Kisebb csoportokban felléptek a színjátszók, a szavalók, sőt hangversenyt és kincskeresést is szerveztek. Megtalálták többek között azt a fiatal lombardiai nyárfacsemetét, amit az eseménydús nap végén közösen elültettek.

A természetben alkotó és dolgozó diákokat megtekintette Milica Zarić, a Szenttamás község polgámester-helyettese, Miloš Jovanović, a turiai Helyi közösség tanácsámak elnöke és Slobodan Subić, a Sport-, Rekreációs és Üdültetési Központ igazgatója.

− A szenttamási önkormányzat minden olyan környzetvédelemmel kapcsolatos kezdeményezést támogat, amelyben a gyerekek részt vesznek. A mai természetnap megvalósulását is felkaroltuk, az ültetésre szánt fa mellett a résztvevőknek uzsonnát, üdítőt és pólókat biztosítottunk. Szeretnénk köszönetet mondani az iskola tanárainak és tanítóinak, hogy felkarolták a kezdeményezést, és segítettek az egésznapos program kidolgozásában és megvalósításában. Nagyon fontos, hogy a gyermekek már kicsi koruktól kezdve megértsék a környezetvédelemi erőfeszítéseket, amihez a Beljanska Bara Természetparkban minden feltétel adott – fogalmazott Milica Zarić.
 

Paraczky László

szenttamas.rs