Hírek

Szenttamas.rs

 

Tűz a vízparton és egy tanyán

150 bála takarányborsó vált a lángok martalékává, az anyagi kár tetemes

Lángolt és ropogott a nád és a sás a szenttamási régi vásártéren a Duna−Tisza−Duna-csatornán lévő Slajszhoz közeli városrészen. A település nyugati oldalán gomolygó sűrű fekete füstöt vasárnap délután 14 óra tájban észlelték, és bár a tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek, már javában égett a csatorna partja. A szél közben a lángokat átsodorta a közelben lévő tanyára, amelynek udvarában 150 bála takarmányborsó gyulladt ki, így a tűzoltók a vízsugarakat erre irányították. A lángoló bálák szétterítésére és a tűz további terjedésének megakadályozására külön erőgépet is bevetettek.

A lángokat, melyek szerencsére a tanyára nem terjedtek át, csak az esti órákban sikerült megfékezni, a kár pedig tetemes, ugyanis az itt lévő birkanyáj két évre összegyűjtött takarmánya semmisült meg.

A helyszínen megtudtuk, a helyzet igazán aggasztó, ugyanis csupán márciuban több mint 25 alkalommal riasztották a tűzoltókat a község területén található folyóvizek partján lévő nádas meggondolatlan/szándékos felgyújtása miatt.

Azon kívül, hogy az ilyen gyújtogatás a vízpartok közvetlen környezetében lévő házakon, tanyákon nagy károkat okozhat, a tűz egyaránt hatalmas veszélyt jelent az itt lévő növény- és állavilág számára is.

A felelőtlen személyek a rét szándékos felgyújtásával bevetésre kényszerítik a tűzoltóság készenléti egységét, ami azt eredményezheti, hogy az ember- és vagyonbiztonságot veszélyeztető nagyobb tüzek esetén az időben történő reagálás elmarad(hat), hiszen a csapat nem tud egyszerre több helyen ott lenni.

A délután folyamán a helyszínen járt Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere is, aki elmondta, a község segíteni fog a károsult állattenyésztőnek. Elítélte a vandál gyújtogatást, és annak a reményének adott hangot, hogy a tettes(ek) minél előbb előkerül(nek), és elnyerik méltó büntetésüket. Egyúttal felkérte a polgárokat, hogy amennyiben bármilyen információval rendelkeznek a gyújtógató(k)ról, azt jelentsék a rendőrállomáson, vagy a 192-es telefonszámon.

 

Paraczky László

szenttamas.rs