Hírek

Szenttamas.rs

 

Ünnep a szenttamási Petőfi-mellszobornál

„Azért kell emlékezni ezekre a történelmi eseményekre, hogy újra ne ismételje meg magát a történelem“

Szenttamáson tavaly március 15-én a római katolikus plébánia előtt leleplezték Petőfi Sándor mellszobrát, amit a helyi Gion Nándor Kulturális Központ által a magyarországi testvérváros, Orosháza Város Önkormányzata ajándékozott az itteni magyar közösségnek. A településen ez az első magyar vonatkozású köztéri szobor, ahol vasárnap este alkalmi műsor keretében emlékeztek az 1848/49-es szabadságharcra és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára.

Az alkalmi műsorban a helyi általános iskola diákjai szavalatokkal és énekszámokkal léptek fel, a kegyelet koszorúját is ők helyezték el. Az ünnepségen a Magyar Nemzeti Tanács képviselője mellett jelen voltak az önkormányzat, továbbá a civil szervezetek képviselői is.

Kocsis Krisztián, a szenttamási községi tanács oktatással és kultúrával megbízott tanácsosa elmondta, a szenttamásiak idén második alkalommal emlékeztek a Petőfi-szobor előtt:

− Az alkalmi műsort a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói és tanárai készítették. Kiemelném, hogy a műsor Petőfi-versek mellett a költő egy versének szerb fordítását is tartalmazta, és egy ilyen többnyelvű közösségben kiemelten fontos, hogy kimutassuk az egymás iránti tiszteletet.

Munjin Szokola Erika a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának tagja emlékeztetett arra, hogy a szenttamásiak már több, mint tíz éve közösen emlékeznek a szabadságharc kitörésének évfordulójára:

− Az idén ez különös jubileum, hiszen végre van egy Petőfi-szobrunk, amely előtt tudunk emlékezni a magyar szabadságharcra. Mi, vajdaságiak nagyon szeretjük és tiszteljük Petőfit, ő a mi költőnk.

Zsúnyi Tibor esperes plébános szerint a templom udvarban álló Petőfi-mellszobor az itteni magyar közösség szimbóluma lett, hiszen tavaly és idén is itt emlékeztek a magyar forradalom kitörésének évfordulójára:

− Március 15-én arról a szabadságharcól emlékezünk meg, amely Szenttamást különösen is érintette, úgy egyházi, mint világi dolgokban. Azért kell emlékezni ezekre a történelmi eseményekre, hogy újra ne ismételje meg magát a történelem. Nem a hibákat és sérelmeket kell felemlegetni, hanem sokkal inkább a közös jövőt építeni Isten áldásával.

Az ünnepi műsorban felléptek a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjai: Bakos Dorina, Balázs Luca, Aleksandar Đuranović, Milana Bajser, Gál Emese, Andróczky Virág, Juhász Vivien és Kovács Ramóna, akik egy-egy verset szavaltak, továbbá az Aprószentek templomi gyermekkórus, akik a Kormorán együttes két dalát adták elő. A kórust Kovács Blanka tanárnő és Süge Zsolt hitoktató készítették fel, a szavalókat pedig Gluvakov Lenke és Drobnyik Aranka magyartanárnők. A műsorszámokhoz hozzájárultak még Branka Arapčić és Katja Brankov tanárnők is. A koszorút Horváth Márk és Milacski Noémi helyezték el.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs