Hírek

Szenttamas.rs

 

Tartományi vendégek Szenttamáson

Szenttamásra látogatott kedden Miroslav Vasin tartományi kormányalelnök és Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója. A vendégeket Zoran Mladenović polgármester, Slobodanka Gradinac alpolgármester, Miroslav Karać Szenttamás Község Településrendezési  és Építési  Igazgatósága Közvállalatának igazgatója, a községi tanács két tagja Jovan Tutorov és Zoran Dudvarski, továbbá Szögi Erzsébet és Snežana Bajić községi közigazgatási osztályvezető fogadta. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Miroslav Vasin elmondta, a látogatás tulajdonképpen a tartományi kormányban néhány nappal ezelőtt kezdődött megbeszélések folytatása volt, amelyen már akkor is több igen fontos téma szerepelt napirenden. Egyik közülük a külföldi befektetők érkezése, amelyet a tartományi kormány külön támogat, és amely irányába a szenttamási önkormányzat már tett konkrét lépéseket.

− Olyan szándékkal érkeztünk Szenttamásra, hogy feltérképezzük azokat a befektetéseket, amelyek megvalósításához az önkormányzati és köztársasági eszközökön kívül a tartományi kormány és a nagyberuházási alap is hozzájárult. Örömmel vettük tudomásul, hogy az eszközök céleszközként lettek felhasználva. Ami a medence kiépítését illeti, a tartomány hozzájárult a tulajdonában lévő telek eladásához, és amint hallottuk, elkészült a létesítmény teljes tervdokumentációja is. Jövőre községi és tartományi eszközökből megkezdődhet a medence projektumának realizálása – emelte ki a tartományi kormányalelnök. Mint mondta, a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi és Foglalkoztatási Titkárság és  a Tartományi Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság több alkalommal irányított  céleszközöket Szenttamásra,elsősorban az utak és a közlekedés, de biztonsági és turisztikai tartalmakra is, és ezek realizálásával ugyancsak nagyon meg van elégedve.

− Készen állunk arra, hogy ezt a kiváló együttműködést tavaszra folytassuk, a közlekedésfejlesztés, az iskolák biztonságossabbá tétele, kerékpárutak és turisztikai létesítmények kiépítésével, továbbá minden hatáskörünkbe tartozó lehetőséggel – tette hozzá Miroslav Vasin.

Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója elmondta, komoly tartományi eszközök érkeztek a Zmaj utca rendbetételére, amit a tervek szerint sikerült kiépíteni és befejezni, ugyanakkor újabb eszközöket láttak elő például a nádaljai lelátó befejezéséhez, a közvilágításra és más befektetésekre. Külön kiemelte, a Popovača utca aszfaltozásához szükséges pénzt is előlátták  a tartományi költségvetésben.

− Csak egy olyan felelős viselkedéssel, amelyben az önkormányzat felismeri a kulcsfontosságú problémákat, tudunk teljes egészében együttműködni és megvalósításról beszélni. Szenttamás időben felismerte a kapitális befektetések lehetőségeit, elkészítette a szükséges projektumokat és pályázott. Nem csak beszélgetni jöttünk, hanem leellenőrizni azokat a konkrét dolgokat, amelyek ezidáig a pályázati eszközökből megvalósultak, és amelyekkel el lehet számolni. Ugyanakkor az előttünk álló projektumokról, dolgokról is beszélgettünk, egészen konkrétan a medence kiépítéséről. A tartományi kormány egyike azoknak, amely rendkívül érdekelt a szenttamási medence kiépítésében. Az önkormányzat megtette az ehhez szükséges lépéseket, közbeszerzési pályázat útján kiválasztotta az építészmérnököt, aki elkészítette a szükséges tervrajzokat. Az előttünk álló egy hónapban pedig már biztosan tudni fogjuk, hogy pontosan mennyibe kerül a medence megépítése, onnatól pedig az önkormányzat és a tartomány hozzájárulását is előláthatjuk – magyarázta a nagyberuházási alap igazgatója. Hozzátette, nagyon nehéz időket élünk, és amennyire nehéz a polgároknak, annyira nehéz az önkormányzatnak is.

A keddi megbeszéléseket összegezve Zoran Mladenović polgármester elmondta, az elmúlt három év azon befektetési területeit érintették, amelyekbe a tartományi kormány is bekapcsolódott.

− A soron következő befektetés a Popovača utca aszfaltozása lesz, és ez napokon belül elkezdődik. Folytatódik a Krivaja medrének iszaptalanítása és a vásártéri oldaról a partszakasz rendbetétele, amelyet a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkársággal közösen pénzelünk, és ami ugyancsak a sikeres együttműködés eredményeként könyvelhető el. Nagyon sok lenne most felsorolni azokat a projektumokat, amelyek folyamatban voltak és vannak, és amelyeken keresztül olyan helyzetbe kerültünk, hogy támogatáshoz juthatunk. Biztos vagyok abban, hogy a medence kiépítéséhez szükséges eszközökre is megtaláljuk a megfelelő pályázatot. Nagyon nagy szüksége van községünknek, ezen belül is a fiataloknak egy medencére, ami szavatolja a rekreációs kultúra fejlesztését, és az úszósport lehetőségének biztosítását. Az úszás ugyanis kiemelten fontos a mozgásszegény napi tevékenységet végzők, főleg internetező fiatalok körében − szögezte le a szenttamási polgármester. Hozzátette, annak ellenére, hogy a község több helyen is pályázott, és újabb projektumok, pályázatok vannak kilátásban, ezidáig a legtöbbet a tartományi kormány segített.

− Három víz halad át a község területén,mégpedig a DunaTiszaDuna-csatorna, a Krivaja és a Beljanska bara, amelyekre az elmúlt időszakban közel 200 millió dinárt költöttünk. Ennek az összegnek csaknem 40 százalékát tartományi forrásokból biztosítottuk. Ami a Tartományi Nagyberuházási Alapot illeti a helyzet csaknem teljesen fordított, mert itt egyes esetekben a község biztosítja a projektumhoz szükséges eszközök 20-30 százalékát, az alap pedig a többi pénzt. A tapasztalatok különbözőek, hiszen több község pályázik egyszerre, és aki jobb feltételeket biztosít, az nyer a pályázatokon. Ennek ellenére elégedettek vagyunk, mert nagyon sok mindent sikerült megvalósítanunk – hangsúlyozta Zoran Mladenović. Mint mondta, a legjobb, ha a vendégek a helyszínen, saját szemükkel győződnek meg arról, hogy Szenttamáson minden kapott dinár igazoltan és célszerűen lett felhasználva.

A megbeszéléseket követően Miroslav Vasin és Nebojša Malenković a polgármesterrel és kíséretével körsétát tett a városban, amely közben megtekintették a Zmaj utcát és a Köztársaság teret is.

Tartományi vendégek Szenttamásonasin és Malenković Szenttamáson tárgyalt 2015. november 3. képek

Tartományi vendégek Szenttamásonasin és Malenković Szenttamáson tárgyalt 2015. november 3. képek

Tartományi vendégek Szenttamásonasin és Malenković Szenttamáson tárgyalt 2015. november 3. képek

Tartományi vendégek Szenttamásonasin és Malenković Szenttamáson tárgyalt 2015. november 3. képek

Tartományi vendégek Szenttamásonasin és Malenković Szenttamáson tárgyalt 2015. november 3. képek

Paraczky László