Hírek

Szenttamas.rs

 

Moravicai látogatók a Gion Nándor Emlékházban

Újra tele volt szombaton délután a szenttamási Gion Nándor Emlékház udvara. Ezúttal a moravicai Id. Kovács Gyula Általános Iskola nyolcadikosai látogatták meg a szenttamási író emlékére alapított múzeumot, ismerkedtek meg műveivel és személyes tárgyaival. Crnković Gábor, az iskola igazgatója portálunknak adott nyilatkozatában elmondta, az Értünk Egyesület a Magyar Nemzeti Tanács pályázatán nyert egy összeget a nyolcadikosok osztálykirándulásának megszervezésére. Az ötletet az iskola és a szülők is felkarolták, és végül annyi pénz összejött, hogy a kirándulást kétnaposra tervezhették.

− Kirándulásunk első állomása Újvidék volt, ahol az iskola keretében működő professzionális orientáció irányvonalaként a továbbtanulási lehetőségek ismertetését helyeztük előtérbe. Bár ez a korosztály még a középiskolai tanulmányok előtt áll, pénteken meglátogattuk az újvidéki egyetemi várost, ellátogattunk a Bölcsészettudományi Karra, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket és a gyerekekkel ismertették a legfontosabb tudnivalókat az egyetemista világról. Ezután két órát a Vajdasági Múzeumban töltöttünk, majd az Újvidéki Rádióba mentünk, ahol  Miklós Csongor fogadta csoportunkat – sorolta  a bácskossuthfalvi iskolaigazgató. Mint mondta, a rádió külön élmény volt a gyerekek számára, hiszen sokan közülük először ülhettek be a stúdióba, megláthatták hogyan készül a rádiós műsor, ugyanakkor riportok is készültek. A magyar szerkesztőség munkáját Ternovác István ismertette a gyerekekkel, akik számára az interaktív látogatás talán még a múzeumi látogatásnál is nagyobb élményt hozott.

− A rádiót követően a Szerb Matica Könyvtárába látogattunk, ami ugyancsak felkeltette a fiatalok érdeklődését, hiszen nem jártak még ilyen helyen. Itt is hallhattak egy összefoglalót arról, hogy az intézmény hogyan működik, kik használhatják stb. A kirándulás első napja egy bevásárlóközpontban fejeződött be, ahol a gyerekek elkölthették zsebpénzüket, a fárasztó nap után pedig  a szálláshelyre vonultuk. Szombaton felkerestük a magyar történelmi jelentőségű redneki (Vrdnik) várat, amely a Tarcal déli lejtőjén, a Kudos patak völgye feletti kisebb hegycsúcson emelkedik, és amelyet 1315-ben említenek először. Voltunk fent a toronyban, ahol egy történelmi áttekintés után fényképezkedtünk is. A folytatásban a  szerémségi Dombó (Rakovac) bencés kolostor maradványait tekintettük meg. A bencés apátság és temploma azért is érdekes, mert az ezer évvel ezelőtti magyar, griffes-indás díszítés fedezhető fel faragott kövein. Innen hazafelé indulva útközben megálltunk Szenttamáson a Gion Nándor Emlékháznál, ahol a diákok megismerkedtek az író életpályájával, az író özvegyével, Gion Eszterrel, az emlékkiállításon pedig megtekinthették személyes tárgyait, könyveit – foglalta össze az osztálykirándulás részleteit  Crnković Gábor. Megjegyezte, a kétnapos kirándulás egyértelműen bebizonyította, nem feltétlenül kell elutazni a gyerekeknek több száz kilométerre, hogy meglássanak egy-egy magyar történelmi emlékhelyet, hiszen azokból környékünkön több is van, ami elegendő, hogy lássanak, tanuljanak és jól érezzék magukat.

A véletlen úgy hozta, hogy szombaton Gion Eszter és Kurcz Ádám, Gion-kutató társaságában az emlékházban tartózkodott a moravicai születésű Dormán László, így a diákok megismerhették szülőfalujuk neves fotóriporterét, újságíróját.

Gion Eszter, Dormán László és Horváth Futó Gargita 2015. november 7.

A moravicai vendégek a Gion Nándor Emlékházban 2015. november 7. képek

A moravicai vendégek a Gion Nándor Emlékházban 2015. november 7. képek

A moravicai vendégek a Gion Nándor Emlékházban 2015. november 7. képek

 

Paraczky László