Hírek

Szenttamas.rs

 

Negyvenhat véradó adott életmentő folyadékot

 

A Vöröskereszt szenttamási helyi szervezete, az újvidéki Vérátömlesztő Intézet terepi szolgálatával együttműködve csütörtökön véradási akciót szervezett a helyi Zsebszínházban. Az idei második akcióra 51 véradó jelentkezett, közülük 46-an adtak vért.

Dr. Miroslav Petković az újvidéki Vérátömlesztő Intézet szakorvosa elmondta, mintegy 90 önkéntes véradóra számítottak, de jóval kevesebben jelentek meg. A kevés létszám szerinte annak tudható be, hogy megkezdődtek az évi szabadságok, továbbá folyamatban vannak a mezőgazdasági munkálatok:

− A megjelentek közül 46 személy adott vért, amivel elégedettek vagyunk. Öt véradót a fáradtság és kialvatlanság miatt tanácsoltunk el. A nyár folyamán általában mindig visszaesik a jelentkezők száma, pedig ilyenkor van a legnagyobb szükség a kórházak vérrel történő ellátására, hiszen ezekben a hónapokban több a közlekedési baleset és a műtét is. Egyúttal arra kérem azokat, akik szeretnének társulni az önkéntes véradók csapatához, hogy mielőtt eljönnek vért adni, alaposan olvassák el az erről szóló tudnivalókat: hogyan lehet adni vért, ki adhat vért, milyen előkészületek előzik meg a folyamatot stb. A legobb, ha személyesen, telefonon, vagy a vérátömlesztő intézet honlapján érdeklődnek. Mindazok, akik valamilyen terápián vannak, ugyancsak érdeklődjenek a háziorvosnál, hogy mikor adhatnak vért. Itt elsősorban a magas vérnyomással küzdőkre gondolok, akik a véradás napján, illetve előtte nem ihatnak gyógszert – magyarázta a szakorvos. Kiemelte, nem zárja ki a véradás lehetőségét a Covid-19 elleni oltás, 14 nappal a vakcinázás után is lehet vért adni. Amennyiben a vakcinázás után nem produkálunk lázat, tünet- és panaszmentesek vagyunk, akkor adhatunk vért. Ugyanakkor az oltás után – különösen az ismétlő oltást követően – néhány napig célszerű pihenőt tartan, fogalmazott Dr. Miroslav Petković.

 

P. L.

szenttamas.rs