Hírek

Szenttamas.rs

 

Sikeres volt az idei első véradási akció

A Vöröskereszt szenttamási szervezete idei első véradási akcióját csütörtökön tartották

Goran Radovanović a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára elmondta, a terv az volt, hogy az első akcióban 90 egység vérkészítményt gyűjtsenek a Vérátömlesztő Intézet számára, ami meg is valósult:

− A szervezet fiatal önkéntesei Minden csepp vér életet jelent mottóval folyamatosan járják a szenttamási iskolákat és intézményeket, és mindenhol népszerűsítik az önkéntes véradást – mondta a titkár. Hozzátette, az mellett, hogy a véradás jót tesz az egészségnek, az újvidéki intézet orvosai minden alkalommal megnézik a vérnyomást, a vércukrot és a vérzsírt is.

Dr. Duško Berić a Tartományi Vérátömlesztő Intézet szakorvosa elmondta, Szenttamáson már hagyományosan sikeresek az akciók, és ezúttal is több új véradót jegyeztek.

− Szeretném felhívni az önkéntesek, továbbá azok figyelmét, akik szeretnének bekapcsolódni a véradási akcióba, hogy nem csak a terepen adhatnak vért, hanem az újvidéki intézetben is várunk mindenkit, minden munkanapon 7 és 19 óra között. Fontos elmondani azt is, hogy az intézet honlapján havi felbontásban értesülhetnek arról, hogy Vajdaságban hol és mikor rendeznek véradási akciót – mondta dr. Duško Berić.

A kérdésre, hogy miért utasítanak vissza egy-egy véradót aki megjelenik a helyszínen az orvos elmondta, a legtöbb esetben az ok a kialvatlanság és fáradtság, de a stresszes életmód, a magas vérnyomás, a nem megfelelő hemoglobin szint is az elustasítást vonja maga után.

Szavai szerint többször előfordul, hogy az önkéntes véradó valamilyen fájdalomcsillapítót ivott, ezért véradásra csakis pihent, friss és egészséges emberek jelentkezzenek.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs