Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

Verbászon is sikeres a Ringató program

Második alkalommal tartottak Ringató foglalkozást a verbászi Szirmai Károly ME épületében csütörtökön, október 29-én.

 

Bógáncs Andrijašević Lídia, a VMSZ verbászi szerveztének elnöke elmondta, a Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány jóvoltából, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának hozzájárulásával és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósítja meg a nagy érdeklődést kiváltó Ringató programot, amely a tél folyamán, pontosabban februárban indult el Vajdaságban. A járvány miatt idén ősszel került sor a folytatására: − Verbászon az első „ringatós” összejövetelt október 22-én tartottuk a Szirmai Károly Művelődési Egyesületben. Jelenleg öt anyuka és hét gyerek jár a csütörtökönként 17 óra 30 perckor kezdődő foglalkozásokra – mondta többek között Bógáncs Andrijašević Lídia. Hozzátette, az éneklés és a játszás közben a legkisebbek ízlelgethetik az anyanyelvet, a zenei nyelvet, illetve a magyar kultúra elemeit, és ezáltal jobban megismerik a hagyományainkat is.

A verbászi foglalkazásokat Hardi Klemm Katalin vezeti, aki elmondta, Verbász mellett még Kúlán, Szabadkán és Bezdánban is foglalkozik a gyerekekkel, a képzést pedig tavaly nyáron fejezte be Budapesten: − Először mindig énekelünk, azaz a közös éneklésen van a hangsúly, mégpedig ismert dalokat, mint például a Süss fel, nap! Utána tanulunk egy új dalt, majd az ölbéli játékok jönnek, a símogatók és a lovagoltató mondókák. Ezt követően ún. jártatókat, ugráltatókat járunk, amelyek tulajdonképpen táncszerűségek, majd egy mese mellett pihenőt tartunk. Ezt követően újra játszunk, a vége felé pedig bemutatom a hangszereket, s végül újra elénekeljük a dalokat, amit aznap tanultunk – magyarázta Hardi Klemm Katalin. A kérdésre, hogy milyen a visszajelzés a gyerekek részéről elmondta, hogy a Ringatót elsősorban 0-3 éves gyerekeknek szánták, de mivel Verbászon nagyobb gyerekek vannak, próbálja átalakítani a játékokat, hogy nekik is jó legyen. Pl. ahogyan az anyuka símogatja a pici babábak a kezét, vagy éppen csiklandozza, ezeket ők egyedül is megcsinálják, és nagyon jó a hangulat.

Puskás Erzsébet és férje három gyermeküket hozták el a foglalkozásra: − Nagy fiunk és Anna már iskolások (9 és 7 éves), a legkisebbik lányunk pedig óvodás. Anna kicsit nehezebben, míg a kicsi és Szilveszter sokkal jobban beilleszkedtek a számukra teljesen új foglakozási keretbe, de ahogy kivettük, mindannyian élvezik. Táncoltak, énekeltek, az óra végén pedig a hangszereket is kipróbálták – mondta Erzsébet.

A szervezők elmondták, a jövőben Verbászon a ringatót egy nappal korábban, tehát szerdánként 17 óra 30 perces kezdettel tartják. 

Paraczky László

szenttamas.rs