Hírek

Szenttamas.rs

 

A léleknek is szüksége van örömre

Két különdíj érkezett Szenttamásra a csókai versmondó verseny vajdasági elődöntőjéről

Két év után május 7-én újra a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület adott otthont a Versünnep–Diákseregszemle versmondó verseny vajdasági elődöntőjének.

Tóth Lívia, szervező, az egyesület elnökségének tagja elmondta a 2019-ben megtartott vajdasági válogató után a járvány miatt kényszerszünetet tartottak, idén viszont újra a régi kerékvágásban történt a szervezés:

− Mindig nagy érdeklődést nyilvánult meg a rendezvény iránt, általában 30−50 résztvevőnk volt, idén 35 diák jelentkezett. Az „átlagos“ részvételnek szerintem két magyarázata van: egyik az, hogy a járvány és az online oktatás miatt a diákok és a tanárok keveset találkoztak az iskolában, a másik pedig az, hogy a májusban túl sok rendezvényt szerveznek hétvégenként, és sokan egyszerűen nem tudnak mindenhol ott lenni. Fontos kiemelni, hogy azok, akik Vajdaság több településéről érkeznek, foglalkoznak versmondással, így a színvonallal nincs gond – fogalmazott Lívia.

Elmondása szerint a szervezők minden alkalommal ajánlják egy-egy költő versét, akinek az adott évben születési-, vagy halála évfordulója van. Ez nem kötelező, viszont így a gyerekek sokkal jobban felfigyelnek a szerző életére és verseire. Emellett szabadon választott verssel és prózával is fel lehet lépni.

Az óbecsei származású Topolcsányi Laura, színész- színházi szerző, a budapesti Versünnep Alapítvány képviselője elmondta, a rendezvényt 16 évvel ezelőtt álmondta meg Kolti Helga színművésznő, a Versünnep Alapítvány elnöke. Idén is olyan életművekre kívánják felhívni a figyelmet, amelyekben örök érvényű tartalmakkal azonosulhatnak az érdeklődők. Így esett a választásuk a születésének századik évfordulóját ünneplő Nemes Nagy Ágnesre és születésének százhuszadik évfordulóját ünneplő Illyés Gyulára:

− Ma már egy egész évet lefedő, a Kárpát-medencében élő magyar irodalom- és költészetkedvelőket felkaroló különleges rendezvénysorozatról beszélhetünk, amely minden irányban, „horizontálisan és vertikálisan is” terjed, és amelyre kortól, végzettségől függetlenül, akár hivatásos, akár amatőr módon foglalkozik versmondással bárki benevezhet. Ezt szó szerint úgy kell értelmezni, vagyis hogy mindenkit magába ölel, akár kiskorától kezdve foglalkozik szavalással, megzenésített versekkel, prózamondással, akár tegnap kezdte. Így ha valaki táncolni szeretne verset, akkor eltáncolhatja, vagy éppen megzenésítve előadhatja kedvenc versét stb. A cél az, hogy az ifjú éd eddig ismeretlen tehetségeket megismerhesse a szakma és a közönség, a legjobb versenyzők pedig továbbjutnak a Kárpát-medencei döntőbe, amelyet június 11-én tartunk a Pesti Vígadóban. Innen a seregszemle legjobbjai jutnak el a professzionális művészek által vezetett továbbképző táborba – magyarázta Topolcsányi Laura.

Hozzátette, meglepő az, hogy ezekben rendkívül nehéz időkben, a koronavírus, és a közelünkben jelenleg zajló rossz események idején egyre többen jelentkeznek a Versünnepre: − Személy szerint arra merek következtetni – remélem, hogy ez nem egy légből kapott, és egy messzemenő következtetés –, hogy a léleknek szüksége van valami örömre, és hogy az emberek szeretnének valami jó történést is bevonzani az életükbe, vagyis ha kint, azaz körülöttünk szomorúság van, akkor jó befelé fordulni.

A csókai Oláh Ibolya tanítónő, a zsűri egyik tagja szerint a szülőknek és a pedagógusoknak fontos szerepük van abban, hogy felismerjék a gyermekben rejlő tehetséget, és azt minden lehető módon támogassák:

− Az iskolai feladatok és a modern technkai kütyük mellett időt kell szakítani arra, hogy értelmezzenek és megtanuljanak egy verset. Fontos az, hogy a versek tanulásakor a gyerekek a tiszta szép magyar beszédet tanulják meg és közöljék. Pontosabban a zsűrinek és a közönségnek is úgy kell átadni a verset, hogy azok érezzék: az előadó átérzi a sorokat.

A vajdasági elődöntő legjobbjai:

Az 1-2. osztályos diákok kategógiájában:

1. Juhász Hanna, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta,

2. Serfőző Benedek, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta,

3. Zombori Botond, Jovan Popović Általános Iskola, Csóka.

Különdíj: Kólity Máté, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta

A 3-4. osztályosoknál különdíjat kapott Gál Emese, J. J. Zmaj Iskola, Szenttamás

5-6. osztályos korcsoportban három első díj született, mind a három diák zentai:

Lovas Jázmin, Thurzó Lajos Általános Iskola,

Nikolić Dávid, Petőfi Sándor Általános Iskola és

Szarka Hanna, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta

7-8. osztályosoknál

első díjas a zentai Szarka Kitti, (Petőfi Sándor Általános Iskola), a

különdíjat pedig a szenttamási Bakos Dorina, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulója és a

zentai Galusz Áron (Thurzó Lajos Általános Iskola) kapta.

A középiskolások kategóriájában a

csókai Jaksa Dominika (Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület) lett az első, a

különdíjas pedig Szabó Rebeka, Kodály Zoltán MMK, Auróra Beszédművészeti Műhely, Topolya.

A budapesti döntőbe jutott: Juhász Hanna, Lovas Jázmin, Nikolić Dávid, Szarka Hanna, Szarka Kitti, Szabó Rebeka és Jaksa Dominika.

 
 

Paraczky László

szenttamas.rs