Közlemény

Szenttamás.rs

A VMSZ Szenttamási Községi Szervezetének féléves beszámolója

A VMSZ helyi szinten a választások után megszerzett a községben 1 tanácstagot és 1 polgármesteri tanácsadóhelyet az 1 képviselő-testületi tag mellé. A tájékoztatással megbízott tanácstag Szabados Fodor Beáta május 27-től volontőrként, július 1-jétől pedig állandó munkaviszonyban.

Polgármesteri asszisztens városfejlesztés és energiatakarékossági hatáskörrel Bergel Aranka szeptember 1-jétől.

A KKT képviselő Bergel Aranka május 26.augusztus 31. között, szeptember 1-jétől Brasnyó Nándor lesz.

Hodonicki Mária, aki szintén KKT tag, a polgárok csoportjától csatlakozott a VMSZ-hez.

Komissziótagok: Munjin Andrea fellebezéssel foglakozó bizottság. Szabadkára költözése miatt Serfőző László vette át a helyét,

Brasnyó Nándor sport komisszió,

Munjin Szokola Erika kultúrával megbízott,

Németh Dezső tervek,

Ifjú László földművelés-fejlesztési komisszió még nincs kinevezve! (polgármester nevezi ki),

Bergel Aranka vallási bizottság,

Szabados Fodor Beáta rendkívüli állapotok tájékoztatási tanácstag.

Utolsó két bizottságban lévők munkájuk folytán vannak ott.

Kiharcoltuk, hogy a Tanyaszínház előadását a község kifizesse, pedig nem akarták.

Megszerveztük a találkozót a párttagjaink és a polgármester között.

Szent István-napi bálat serveztünk, amibe a község is belejárult.

A községháza épületében lévő ajtókon lecseréltettük a szerb nyelvű feliratokat kétnyelvűre.

Támogatásunknak köszönhetően 4 hónap veszekedés után sikerült a kétnyelvű kiscsoportot visszaállítani, amely ét évig csak szerb nyelven működött, pedig hivatalosan végig kétnyelvűként volt bejegyezve a Piroska óvodában.

Találkozókat szerveztünk az elnök és az egyházi képviselők között, valamint a kultúregyesületek között is. Egyházközösségünknek kiharcoltuk a templom udvarában meglévő padok felújítását, a hittanterem korszerűsítését. A községtől kapott a hitoktató laptopot és kivetítőt ajándékba. Egy-egy alkalommal megszerveztük a Kálvária és katolikus temető, kétszer a templomudvar kitakarítását. A magyar honvédek sírját rendbetettük, átfestettük a temetőben.

Megszerveztük az általános iskolánk magyar tanulóinak, hogy október 6-án eljussanak az eleméri megemlékezésre. A községháza fizette ki az autóbuszt.

Segítettük a Női Fórum októberi ópusztaszeri és decemberi szegedi kirándulásának megszervezését.

November 2-án koszorúzást szerveztünk az ártatlan áldozatok és a honvédek emlékére Szenttamáson és Nádalján.

Advent első vasárnapjára óriási adventi koszorút állítottunk a templom udvarában a Női-, Ifjúsági és Nyugdíjas Fórum tagjaival. A készítésbe és a gyertyák meggyújtásakor rövid programokba besegítenek a községünkben működő kulturális csoportok. Minden vasárnap megajándékozzuk a gyermekeket, akik föllépnek.

Segítségünkkel kapcsolatot nyitottunk elnökünk és Nyilas Mihály oktatási titkár között, aki 1 millió dinárral segíteni fogja az itteni középiskolás diákok utaztatását. Ez mellett a helyi J. J. Zmaj Általános Iskola 4,5 millió dinárt kap a tartománytól az iskola ajtóinak és ablakainak cseréjére.

Megszerveztük, hogy szenttamásiaknak bemutathassák Prosperitati Alapítvány pályázatait minden körben.

A magyar nyelvű anyakönyvi kivonatok bevitelében segítünk.

A csőszökhöz sikerült elhelyezni az Ifjusági Fórum elnökét, sajnos, az ő munkahelye nem állandó.

Megerősítettük a pártunk és kultúrcsoportjaink között a kapcsolatot, pályázatokban segítjük őket.

Testvérvárosainkkal fölvettük a kapcsolatokat, Jánoshalmával közös IPA projekttel szeretnénk pályázni.

Paskó Csaba és a szabadkai Zeneiskola karácsonyi koncertjét szeretettük volna lehozni Szenttamásra, de sajnos technikai gondok miatt nem sikerült kivitelezni, ezért a topolyai Melódia zenekar fog fellépni Szenttamáson december 28-án.

Szenteste szaloncukrot, forralt bort és teát kínálunk a templomból kijövő hívőknek.

Harcolunk a szenttamas.rs weboldal fennmaradásáért.

További munkalehetőségeket szeretnénk kapni tagjainknak.

Szeretnénk jövőre a Kálvária épületét felújítani, átfestetni. Templomunk utcai homlokzatát bemeszelni, belülről a templomot részekben befestetni, további padokkal bővíteni a templomudvart.

Az iskolánk udvarából pár éve ellopott Zmaj mellszobrát visszaállítatni, emlékművet állítani a temetőben az 194445-ös ártatlan áldozatoknak.