Hírek

Szenttamas.rs

 

Sikeresen lezajlott a 14. VMTDK

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium tizennégy éves tradícióval a háta mögött 2015. november 1314-én az idén is megrendezte a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, ezúttal a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán és a Kosztolányi Dezső Színházban. A VMTDK vándorrendezvény, hol Újvidéken, hol Szabadkán hívja, tereli össze az egyetemi hallgatókat, fiatal kutatókat, művészeket legújabb eredményeik bemutatására.

A pénteki művészeti konferencia kiállítását a főiskola aulájában mgr. Lázár Tibor festőművész nyitotta meg. Itt a feltörekvő művészek képeit állították ki, Szenti Lilla, Klájó Adrián, Kiss Natália, Horvát Lívia, Szokola Igor és Kincses Endre alkotásait, akik rajzokkal, fotókkal, installációval és videóval egyaránt indultak. A Kosztolányi Dezső Színházban a résztvevők performanszait láthatták az érdeklődők. Elsőként Szabó Bernadett adta elő zongorán Ludwig van Beethoven Für Elis és Lee Ru Ma River flows in you című szerzeményét, őt követően Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína részéről egy gyönyörű cselló-hegedű-ének produkció hangzott el. Maletaški Krisztina a fÉNy című hatásos performansza után Berta Csongor és Székely Beáta a Genezis című produkciótmutatták be, amelyért hatalmas vastapsot kaptak. Az utolsó fellépők a Philos folyóirat tagjai voltak, akik a Doboz-variációk című performanszot és egyben a Philos folyóirat első számát is bemutatták.

Beretka Sándor

Szombaton következtek a tudományos konferenciaprogramok. Az idei konferenciát elsőként Beretka Sándor, a tavalyi Kristálygömb díj nyertese köszöntötte, aki többek között kiemelte, hogy a rendezvény nem a fiatal kutatók egymás közötti versenyén alapul, hanem új kapcsolatok létrehozásán, tapasztalatcserén és párbeszéden.

A folytatásban dr. Pataki Éva, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója és dr. Lepeš Josip a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja üdvözölte a résztvevőket, majd dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke, a VMTDK főszervezője  megnyitotta a konferenciát. Megnyitó beszédében kiemelte, 164 fiatal kutató mutatkozik be a Kárpát-medence minden régiójából, s a tavalyi fa-motívum után az idén a fény a központi téma, amely a tudás leggyakoribb metaforája.

Mint elhangzott, az első VMTDK-ra mintegy ötven fiatal jelentkezett, hogy kipróbálhassa magát, mára már ez a létszám megháromszorozódott, ráadásul a szervezők nagy örömére újból ott tarthatták meg ezt a jeles eseményt, ahonnan annak idején indult. A plenáris előadó Tolnai Ottó költő volt, akinek Füst Milán papucsa című előadását hallhatták az egybegyűltek.

Az idei VMTDK-án is hazai és külföldi egyetemi hallgatók, fiatal kutatók mutatták be munkáikat. A legtömegesebbek a vajdasági magyar fiatalok voltak, mellettük 26 magyarországi, 3 felvidéki, 3 erdélyi és 3 kárpátaljai jelentkezett. Az idei plenáris tudományos diákköri ülésszakon bemutatkozott dr. Harmathy Norbert, Pápista Zsolt, Petkovics Ármin, Ternovácz Dániel, Jávor Rebeka és Fejes Szilveszter, a délutáni szekcióüléseken (bölcsészettudományok, műszaki tudományok, művészetek, társadalomtudományok, élő- és élettelen természettudományok) pedig a többiek. A fő téma az idén a fény volt, ámbár nem volt kötelező e köré építeni a kutatást.

A VMTDK legfontontosabb hozadéka, hogy ez az egyetlen olyan tudományos rendezvény, ahol a magyar ajkú fiatalok, magyar nyelven adhatnak elő és mérettethetik meg magukat, illetve a szekcióelsők tovább is juthatnak a magyarországi OTDK-ra (Országos Tudományos Diákköri Konferencia). Az idei legjobb plenáris diákelőadó a közönség értékelése alapján Petkovics Ármin lett.

A rendezvény keretein belül 10. alkalommal osztották ki a Kristálygömb díjat, melyet az idén dr. Harmathy Norbert okleveles építészmérnök tudhat magáénak:

− Az újvidéki Műszaki Tudományegyetemen az építészetszervezési- és az épülettechnológiai tanszakon dolgozom tanársegédként. Július 6-án doktoráltam, a továbbiakban tudásomat pedig már külföldön kamatoztatom. A VMTDK-n 2006 óta veszek részt, másodéves egyetemistaként kezdtem. Az idén doktori értekezésemből küldtem be egy fejezetet, amely éppen egyezik a VMTDK top-témájával, a fénnyel. Az épületek energiahatékonyságát szimuláltam, és a burkolatot optimalizáltam a fényintenzitás függvényében. Szakterületem is erre terjed ki, az épületek energiahatékonyságának az elemzésére és ennek az optimalizálására egyaránt – mondta dr. Harmathy Norbert, aki az idén csupán a 29. életévét töltötte be.

Kritálygömb 2015.

Az előző évek díjazottjai: dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc és Beretka Sándor.

Az egésznapos rendezvényt a díjkiosztó, majd a TDK-buli zárta a Klein House galériában.

Tolnai Ottó

14. VMTDK képek

14. VMTDK képek

14. VMTDK képek

Szöveg és fotó:

Visnyei Anikó és Varga Viktória