Hírek

Szenttamas.rs

 

A véradás népszerűsítése és elsősegélynyújtási bemutató

A Vöröskereszt hete Szenttamáson ingyenes akciók és egyéb megmozdulás jegyében telt

A Vöröskereszt hete május 8-ával, a Vöröskereszt nemzetközi napjával kezdődött, és 15-éig tartott. Ebből az alkalomból a Vöröskereszt szenttamási szervezete több akciót és megmozdulást szervezett, amelyekről Goran Radovanović, a helyi szervezet titkár adott összefoglalót.

− A szenttamási Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete csatlakozott hozzánk, tagjai két napon át ingyenes egészségügyi vizsgálatokat végeztek Népkonyha felhasználói körében. A vércukorszint és vérnomyás mérés mellett elbeszélgettek a polgárokkal a személyes higiéna fontosságáról, a tanácsok mellett pedig orvosi vizsgálatokra utalták azokat a felhasználókat, akik valamilyen betegségre panaszkodtak. A Nemzetközi Vöröskereszt napján a nehéz szociális helyzetben élők számára szőlőt, vitaminokat és fürtös paradicsomot osztottunk, amelyet a Vajdasági Élelmiszerbank, szervezetünk állandó támogatója biztosított – sorolta Goran Radovanović.

 

 

Elmondta azt is, hogy a Vöröskerszt hete alkalmából nagyobb mennyiségű paradicsomot ajándékoztak a helyi Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesületének. A két szervezet már évek óta igen jó kapcsolatban van egymással, több közös projektumot is sikerült megvalósítani. A látogatás során az egyesület lakói elsősegélynyújtó foglalkozáson vehettek részt, ahol nemcsak az alapokkal ismerkedhettek meg, hanem elsajátíthatták a sérültek megsegítésének egyszerűbb eljárásait is.

Május 11-e az önkéntes véradók napja Szerbiában. A Vöröskereszt szenttamási aktivistái Köszönjük, hogy együtt védjük az emberiséget szlogennel a szervezet székháza előtt standot állítottak, és szórólapokat osztogattak a polgároknak. Az akció fő célja az önkéntes véradás népszerűsítése volt. A fiatalok felhívták a figyelmet arra, hogy közeleg a nyár és az évi szabadságok ideje, ilyenkor több a közlekedési baleset is, és vérhiány jelentkezik. Minden vércsoport iránt fokozódik az igény, ezért felkértek mindenkit, hogy ha csak módjukban áll, adjanak vért.

Goran Radovanović végezetül elmondta, hogy idén július 1 − 7-ig 15 szenttamási gyerek nyaralhat ingyenesen Bácspalánkán a Vöröskereszt Bagremara nevű nyaralójában.

  

Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. május 16. 13 óra

szenttamas.rs