Hírek

Szenttamas.rs

 

Elismerés harminchárom szenttamási önkéntes véradónak

Radoslav Došlov száz alkalommal adott életmentő folyadékot

Az önkéntes véradók világnapján, június 14-én kiosztották az emléklapokat a jubiláló véradóknak. Mint ismeretes, ez a nap Karl Ladsteiner osztrák származású, amerikai Nobel-díjas tudós születésnapja, aki munkatársaival elindította a vérrel való gyógyítás forradalmasítását, rámutatott arra a lehetőségre, hogy sok-sok önfeláldozó ember véradománya segítségével helyreállítható, megmenthető sérültek és betegek élete, egészsége.

A Vadászotthonban megtartott díszülésen az önkéntes véradókat Radivoj Debeljački Szenttamás polgármestere köszöntötte, rámutatott az önkormányzat és a Vöröskereszt szervezetének kitűnő együttműködésére.

− Ami az önkéntes véradók számát illeti, az önkormányzatban mindannyian elégedettek vagyunk, ugyanis ezen a téren tartományban a jobbak közé tartozunk. Véradóink az elmúlt időszakban, így a járvány idején is bizonyítottak, humánus cselekedeteik minden várakozást fölülmúltak – fogalmazott a szenttamási polgármester. Hozzátette, hogy a községben élő polgárok mintegy négy százaléka önkéntes véradó, és ez az adat önmagáért beszél.

Goran Radovanović, a szervezet titkára elmondta, hogy mintegy fél évszázaddal ezelőtt indult szervezett szenttamási akciók keretében Turia és Nádalja települések is több alkalommal jeleskedetek, és hozzájárultak a község országos elismeréséhez a humanitárius tevékenységek területén. Egyúttal megköszönte a humánus embereknek, hogy időt szakítanak a véradásra, és hogy életeket mentenek.

− Ma egy olyan önkéntes is köztünk van Došlov Radoslav, aki 100 alkalommal adott életmentő folyadékot. Rajta kívül ketten 50, hatan 35, továbbá öten hússzor, heten tízszer és tizenhármom személy pedig öt alkalommal adott vért. Ma 33 személy részesül elismerésben – magyarázta a titkár, aki szintén köszönetet mondott minden véradónak.

A díjkiosztára egy közös vacsora és barátkozás keretében került sor, amelyen elbeszélgettek a további munkáról és a tervekről. 

Forrás: Magyar Szó

szenttamas.rs