Hírek

Szenttamas.rs

 

Gyógynövényeket ültetnének

Ökotantermet tervez létrehozni a Vuk Karadžić Általános Iskola VIII-2 osztálya

A nyolcadikosok elképzelése szerint az épületen belüli átriumot ún. zöld tanteremmé alakítanák át, amelyet az elkövetkező generációk használnak, és ehhez kérik a jóakaratú és a környezetükért tenni akaró polgárok támogatását.

Az ötlet még a koronavírus járvány ideje alatt született, de akkor nem volt lehetőség a kezdeményezésre, amely tulajdonképpen szép és nemes szándékot takar. Egy olyan helyiség kialakításáról van szó, ahol a hasznos szabadidő-eltöltés mellett jelentős figyelmet fordítanak a környezettudatosságra és az egészséges életmódra. A zöld tanteremben a diákok gyógynövények termesztését, nevelését tervezik (rozmaring, kamilla, zsálya, körömvirág…), továbbá padokat szeretnének vásárolni, ahol zenét hallgatva, társalogva és természetesen munkával töltenék szabadidejüket. A tervek szerint a zöld tanteremben a virágcserepek mellett díszpárnák, fapadok, és megfelelő világítás is lesz. A gyógynövényeket megszárítják majd az aprítást követően az iskola konyhájában teát készítenek belőlük, de amennyiben lesz rá mód és lehetőség, akkor különböző gyógykenőcsök is készülnek.

Az ötlet megvalósításához anyagi támogatásra van szükségük, és ez egy lehetőség, hogy felnőttként megmutassuk, nem csak kiállunk a mindannyiunk számára létfontosságú környezetvédelem támogatása mellett, hanem a gyerekek kiváló ötleteinek támogatását is felvállaljuk. A zöld tanterem kialakításának támogatásáról bővebb információ a https://www.donacije.rs/projekat/zelena-ucionica/ honlapon olvasható. 

Paraczky László

szenttamas.rs