Hírek

Szenttamas.rs

 

Több magyar elsős lesz Szenttamáson

Nyolc diák részesült különdíjban a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában

Munjin Szokola Erika, az iskola igazgatója, akit a mögöttünk lévő tanév összefoglalójára kértük fel, bevezetőjében elmondta, már csak néhány nap választja el a diákokat a nyári szünidőtől, pénteken ballagnak a nyolcadikosok, a kisérettségi vizsgát pedig június 17-e és 19-e között tartják meg.

− A nyolcadikosok ballagása június 7-én lesz, a magyar nyolcadikosokat 18 órakor a templomban Zsúnyi Tibor atya fogadja, ezt követően pedig az iskolaudvarban szervezik meg a közös ballagási ünnepséget, és ekkor osztják ki az értesítőket, a díjakat és az elismeréseket. A nap közös vacsorával és mulatsággal zárul. Az idei tanévben négy Vuk-díjasunk van: Vanja Marjanov (VIII.1), Gál Sarolta (VIII.3), Nikolina Perović (VIII.4) és Jelena Stanišić (VIII.4). Büszkék vagyunk rájuk. Az évfolyam diákja elismerésre két jelöltünk van: Gál Sarolta és Nikolina Perović – sorolta az igazgató.

Szavai szerint az idei tanévet 52 nyolcadikos fejezi be, közülük 17 magyar diák, a többi szerb, az eredményeket illetően pedig 16 kitűnő, 17 jeles, 18 jó és egy elégséges tanuló. Kiemelte, büszkék azokra a tanulókra, akik a különböző versenyeken képviselték az iskolát és Szenttamást.

− Ma szerény ajándékkal kedveskedünk azoknak a diákoknak, akik kijutottak a köztársasági versenyekre. Miljan Slivka hetedikes diák történelemből, Ifju Sanja, a VIII.3 osztály tanulója a szerb mint nem anyanyelv tantárgyból, Oláh Klaudia (VIII.3) képzőművészetből, Serfőző Tamás (VII.2), Füstös Léna (VI.3) és Gál Sarolta (VIII.3) magyar nyelvből, Rind Debora (VII.2) és Tijana Janković (VII.1) pedig angol nyelvből jeleskedett. Külön kiemelném Oláh Klaudiát, aki a minisztérium által szervezett országos versenyről második, Ifju Sanja pedig harmadik díjat hozott haza.

A tanév június 14-én ér véget, addig azonban több közös programot szerveznek. Június 6-án a Kiserdőben sportnapot tartanak, június 11-én reggel 8 órától papírgyűjtési akció veszi kezdetét, június 13-án 16.30-kor tartják meg az alsósok évzáró ünnepségét.

Munjin Szokola Erika elmonda azt is, hogy az idei tanévben az iskolának 26 tagozatban 465 tanulója van, közülük 160 diák tanul magyar nyelven.

− Jövőre 27 tagozatunk lesz, ugyanis négy második osztály indul, három szerb és egy magyar nyelven. A többi tagozatokon változatlan a helyzet, vagyis marad a két szerb és az egy-egy magyar tagozat. Jó hír, hogy az idei tanévben 12 magyarul tanuló elsősünk volt, ősztől viszont 17 elsős diákkal kezdjük a tanévet – mondta az iskola igazgatója.

 

 

Magyar Szó, Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. június 5. 21. óra

szenttamas.rs