Hírek

Szenttamas.rs

 

Elballagtak a nyolcadikosok

A magyar végzősök közül nyolc diák kapot Vuk-diplomát

Zsivaj, ének, szavalatok, taps és könnyek. Röviden ez jellemezte az idén a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola nyolcadikosainak 2022. június 17-én tartott ballagását, amely ünnepi és háladadó szentmisével kezdődött. Felemelő érzés volt látni a VIII3 osztály diákjait, amint Zsúnyi Tibor plébánossal, az iskola igazgatójával, a tanítókkal és tanáraikkal együtt imádkoztak, és közösen adtak hálát a Jóistennek az elmúlt nyolc évért, az összetartozásért. Tibor atya kifejtette, a ballagók számára egy szakasz véget ért, lassan kinyílik egy másik ajtó, amelyen túl az ismeretlen és a nagybetűs Élet vár mindenkit. Szerinte ezt úgy kell érteni, hogy az egész élet felfelé vezető lépcső, amelyen most sikerült egy fokkal feljebb lépni, a második lépcsőfok a középiskola lesz és így tovább: ‒ Számtalan lépcsőfok vezet felfelé, amelyeket át kell lépni ahhoz, hogy elérjétek a kitűzött célokat, amelyeket szeretnétek megvalósítani. Ehhez mindig szükségetek lesz támaszra, akár a tanárok, akár a szülők részéről. Nagyon sok ember fog segíteni nektek abban, hogy haladjatok előre vagyis felfelé, köztük a templom és a plébánia is, hiszen összefogva, összekapaszkodva a célok is könnyebben elérhetők.

A szentmise után az ünneplőbe öltözött diákok párosával, osztályfőnökeikkel és tanítóikkal az iskolaudvarba vonultak, ahol már várták őket a szülők, testvérek, nagyszülők, ismerősök. A ballagókat és az egybegyűlteket Munjin Szokola Erika igazgatónő is köszöntötte, aki elmondta, idén három nyolcadik osztályból 62 diák ballag:

‒ Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy 13 diák tiszta kitűnővel fejezte be az iskolát, ketten a VIII 4-ből, nyolcan a VIII3-ból és hárman a VIII1-ből. Büszkék vagyunk arra is, hogy ebben az iskolaévben több diákunk kiválóan szerepelt a különböző versenyeken, és jó eredményekkel tértek haza – mondta az igazgatónő. Egyúttal emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy végzősök számára a tanítás még nem ért véget, hiszen teljes gőzzel folynak az előkészületek a kisérettségi vizsgára, amelyre június 27-e és 29-e között kerül sor.

Az évfolyam diákja címet a magyar tagozaton Varnyú Kristóf, a szerb tagozaton pedig Anja Kovačev kapta.

Hallgató Valéria a magyar osztály osztályfőnöke felszólalásában kiemelte, Varnyú Kristóf szép eredményeket ért el magyar nyelvből, kémiából és biológiából tartott versenyeken, utóbbiból kijutott az országos döntőre, ahol harmadik lett:

‒ Kristóf a mindennapi kihívásokat nyugodtan, megfontoltan oldja meg, az osztálytársaknak mindig szívesen segített. Az iskolán kívül is aktív, hegedül, táncol és színészkedik.

Vörös Adrianna, a VIII1 osztály osztályfőnöke elmondta, kihívásokkal teli évek vannak a diákok mögött, de a járvány alatti nehéz időszakot is mindannyian sikeresen átvészelték, és a legnehezebb időszakban is bátorították egymást:

‒ Mindig törekedtem arra hogy megértsétek, az igazi értéket nem a diákkönyvecskében lévő ötös jelenti, hanem a szívben és a lélekben gyarapodó láthatatlan érzés. Jegyezzétek meg, ma egy olyan világban élünk, ahol az összes anyagi érték egy nap alatt elveszhet, de a tudást és a jólelkűséget soha senki sem veheti el tőletek. És miután kiléptek az iskola kapuján, legyetek jók, a legjobbak, de ne másokkal, hanem önmagatokkal szemben ‒ üzente a biológia szakos tanárnő.

A ballagás a diplomák, ajándékok és vándortarisznya átvételét követően a nyolcadikosok közös énekével ért véget, majd színes léggömbök suhantak a magasba.

  

Paraczky László

szenttamas.rs