Hírek

Szenttamas.rs

 

Büszkék vagyunk diákjainkra

Sikeresen szerepeltek a szenttamási felsősök a Szabadkán tartott köztársasági versenyen magyar nyelvből

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában tartották idén május 28-án a Köztársasági Magyar Nyelvi és Nyelvhelyességi Verseny döntőjét. A versenyen 49 mentor kíséretében 40 iskolából 81 diák mérte össze tudását. A gyerekek összetett nyelvi feladatsorokat írtak, amelyben megmutatkozott, hogy ki mennyire sajátította el a tanévben tanultakat.

− Az idei nyelvhelyességi vereseny minden fordulóján jól szerepeltek a szenttamási Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskola tanulói – mondta el Gluvakov Lenke, magyartanárnő. Szavai szerint az iskolai versenyen minden emelt szintű oktatáson résztvevő diák megmérethette tudását, és közülük kerültek ki a községi verseny résztvevői. Minden évfolyamról a legjobb három tanuló jutott tovább. A szenttamási községi verseny egymás között zajlott, hiszen csupán ebben az iskolában folyik magyar nyelvű oktatás.

− Diákjaim közül a községi versenyen az V3. osztályból Balázs Luca és a VI2. osztályból Gál Sarolta az első helyet szerezték meg, a VII2. osztályból Barna Levente és Ric Linda a 2. helyen végeztek, míg a harmadik Kőrösi vanda lett. A körzeti versenyre annyi tanuló juthatott tovább, ahány tagozat van. Mivel Ric Linda a körzeti versenyen második helyezést ért el, így a többiekkel eljutott a Szabadkán tartott országos döntőre, ahol negyedik lett. Nagyon eredményesnek ítélem meg a versenyidőszakot, és azt is el kell mondani, hogy régen volt már, hogy magyar nyelvből ilyen tömegesen vettünk részt a köztársasági versenyen – fogalmazott Gluvakov Lenke.

Drobnyik Aranka, az iskola másik magyartanárnője szerint valóban nagy sikernek számít, hogy Szenttamásról négy diák is bejutott az országos döntőbe:

− A versenyfolyamat valójában az iskolai versennyel kezdődött idén februárban. Ezen azok a diákok vettek részt, akik jól ismerik a tantárgyat, a legjobbak közülük – idén hat ilyen diákunk volt – kijutott a körzeti versenyre. Név szerint: Pele Deniel, Serfőző Tamás, Balázs Luca, Süge Zsófia, Ric Linda és Gál Sarolta. Ők képviselték községünket Óbecsén, és különösen büszkék vagyunk arra, hogy négyen is továbbjutottak a köztársasági megmérettetésre. A körzeti versenyen Serfőző Tamás első helyezett lett, Süge Zsófia második, Pele Deniel és Ric Linda pedig harmadik. Amióta tanítok az iskolában, még soha nem fordult elő, hogy négyen is továbbjutottak az országos versenyre, így mindannyian nagyon örültünk – mondta Drobnyik Aranka. Kiemelte, a körzeti versenyen elért siker lendületet adott a szenttamási diákoknak, és nagy izgalommal készültek az országos döntőre.

− A diákok rendszeresen részt vettek az emeltszintű órákon, ahol folyamatosan gyakoroltuk az olyan nyelvtani feladatokat, amelyhez hasonlókra számítani lehetett a legerősebb mezőnyben. A gyerekek kitartóak voltak, sok energiát és időt fektettünk a felkészülésbe, az elért eredményekre pedig mindannyian büszkék vagyunk – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a tanárnő. Hozzátette, Serfőző Tamás és Ric Linda a negyedik, Pele Deniel az ötödik, Süge Zsófia pedig a hatodik helyen végzett az országos döntőben.

− Úgy gondolom, hogy a bonyodalmakkal teli három év után ez csodálatosan szép befejezése az idei tanévnek – fogalmazott Drobnyik Aranka. Serfőző Tamás az V2 osztály tanulója elmondta, nem volt könnyű eljutni a köztársasági versenyre, sokat kellett készülni, tanulni:

− Nekem konkrétan a helyesírás ment nehezebben, vagyis az ehhez kapcsolódó feladatok. Örülök, hogy túljutottam a két nehéz versenyen, mert sem a községi, sem pedig a körzeti nem volt könnyű. Pele Deniel a VIII3. osztályból több versenyen is részt vett és elmondta, a nyelvhelyességi versenyeket intenzív felkészülés előzte meg:

− Őszintén szólva a köztársasági versenyen jóval bonyolultabb feladatok voltak, mint az azt megelőző körzeti megmérettetésen. Elsősorban a nyelvhelyességi és a szövegértési példák bizonyultak nehéznek, számomra azonban a legtöbb feladat nem okozott fejtörést. Két óránk volt a teszt megoldására, délutánra már megkaptuk az eredményeket is.

Süge Zsófia a VII3 osztály diákja szerint a községi verseny nem volt túl nehéz, ugyanis az Óbecsén rendezett körzeti versenyen sokkal nehezebb feladatokat kellett megoldani:

− A feladatlapon névmások, szófajok, teljes hasonulás és egyéb nyelvtani fogalmak szerepeltek, és örülök hogy sikerült tovább jutni Szabadkára, ahol még nehezebb példákat kaptunk. Szerintem ez így van rendjén, hiszen ide tényleg a legjobbak jutottak el.

Ric Linda ugyancsak hetedikes diák elmondta, minden korosztályból 20-20 versenyző jutott ki az országos versenyre, így sokan voltak:

− Mint ahogyan Zsófia is mondta, Szabadkán valóban nehéz feladatokat kellett megoldani. A hetedikeseknél például voltak olyan régi szavakkal kapcsolatos kérdések, ahol meg kellett találni a megfelelő szinonimákat, ami nem is nehéz, a gond az, hogy a régen használt szavakat sokan nem ismerik, így nem tudják a jelentését. Ennek ellenére voltak feladatok, melyek nem voltak túl nehezek, hiszen az emeltszintű órákon hasonló dolgokat tanultunk – fogalmazott Linda.

  

P. L.

szenttamas.rs