Hírek

Szenttamas.rs

 

Elballagtak a nyolcadikosok Szenttamáson

Ötvenkét diák énekelte a Gaudeamus igitur című dalt

Hálaadó szentmisével kezdődött pénteken a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola nyolcadikosainak ballagása. A templomba vonulás előtt felemelő érzés volt látni a magyar nyolcadik osztály diákjait, amint Zsúnyi Tibor plébánossal, az iskola igazgatójával, és az osztálytanítóval a templom előtt kéz a kézben együtt imádkoztak. Az ünnepi szentmise keretében a diákok közösen adtak hálát a Jóistennek az elmúlt nyolc évért, az összetartozásért.

Útravalóként Zsúnyi Tibor atya néhány gondolatot fogalmazott meg számukra:

− Most, amikor ballagtok, és picit felnőtté váltok, jobban megértitek, hogy mi a magasság és a mélység, a szélesség és a hosszúság. Arra biztatlak benneteket, hogy tanuljatok tovább, mert van rá lehetőségetek, és mindaz mellett, amit eddig az iskolában kaptatok, tovább haladtok ezen az úton, a tudás útján. Nagyon fontos, hogy ne legyen bennetek félelem, mert ez egy olyan érzés, ami elbátorít benneteket attól, hogy meglépjétek a következő lépést. Jézus, amikor találkozik a tanítványokkal, azt mondja nekik: Ne féljetek, én vagyok. A félelem nem az Istentől való, hanem a gonosztól. Gúzsba köti az ember életét, aki így nem képes megtenni a következő lépést. Legyetek tehát bátrak, és szorongás nélkül vágjatok a jövőnek – üzente a plébános.

A hálaadást követően az ünneplőbe öltözött diákok párosával, osztályfőnökeikkel és tanítóikkal az iskola udvarába, az alkalmi műsor színhelyére vonulnak. Itt már várták őket a szülők, testvérek, ismerősök. A műsor hagyományosan a Gaudeamus igitur című diákdal eléneklésével kezdődött, a nyolcadikosokat először Munjin Szokola Erika, az iskola igazgatója köszöntötte.

− Mindenkinek gratulálok az elért eredményekhez, és külön köszöntöm azokat, akik a különböző versenyeken kiváló eredményeket értek el. Az idén nyolc tanulónk jutott el a köztársasági versenyekre, ami mindannyiunkat büszkeséggel tölt el. Iskolánk tanárai és szüleitek jó alapot adtak a folytatáshoz, erre az alapra rakjátok tovább a téglákat, és kívánom, hogy az általatok épített ház nagyon magas legyen. Erősek, egészségesek és sikeresek legyetek – üzente az igazgatónő.

A műsor folytatásában a hetedik osztályosok búcsúztak el végzős osztálytársaiktól, ezt követően a nyolcadikosok számoltak be iskolai élményeikről, búcsúztak el fiatalabb iskolatársaiktól.

Kovács Blanka tornatanár, a nyolcadikosok osztályfőnöke meglepetéssel készült, és a Bojtorján együttes Vigyázz magadra, fiam! című népszerű dalát énekelte el. A bizonyítványok, elismerések és az iskola ajándékainak kiosztása előtt a három nyolcadik osztály osztályfőnöke külön is elbúcsúzott a ballagóktól.

Az idén ballagó 52 nyolcadikos közül kiváló tanulmányi eredményükért 4-en kaptak Vuk-diplomát, 16 diák a kitűnő eredményért kapott jutalmat, és igen sok speciális diplomát is kiosztottak. Az évfolyam diákja elismerést az idén Gál Sarolta és Nikolina Perović kapta.

Az ünnepség végén a ballagó nyolcadikosok egy-egy búcsúdallal köszöntek el az intézménytől, majd égnek eresztették az iskolaudvarban a lufikat.

A volt nyolcadikosoknak ezzel még nem kezdődött el a nyári szünet, június 17-e és 19-e között ugyanis várja őket a záróvizsga, egy héttel később pedig a kívánságlistát kell átadniuk.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. június 10. 18 óra

szenttamas.rs